Mindennapok

Hogyan válassz terapeutát? Segít a szakember

A Hello, kudarc Caféblog oldalán Adamik Zsanett szociális segítő szakember írja le, mik a fontos szempontok egy pszichológus vagy más terapeuta választásánál.
Hogyan válassz terapeutát? Segít a szakember

A Hello, kudarc Caféblogon Adamik Zsanett, szociális segítő szakember egy nagyon fontos témát boncolgat, vagyis, hogy hogyan válasszunk pszichológust, terapeutát? Segítőhöz elmenni szerintem az egyik legbátrabb döntés, amit meghozhatunk az életünkben. A mai magyar társadalmi hozzáállás sajnos még mindig inkább úgy áll a kérdéshez, hogy pszichológushoz és/vagy segítő beszélgetésre csak a bolondok de minimum a „gyengék” járnak – írja Zsanett. 

A döntés megszületése után Zsanett szerint nehéz a döntés, mivel  túltelített a piac, nem egyértelmű, hogy bizonyos végzettségek mire jogosítanak fel és az sem, hogy melyik módszer mire való, és vajon az-e a legjobb megoldás a problémádra. Sajnos sok helyen ma sem írják ki, hogy egyes szolgáltatások mennyibe kerülnek, megkérdezni kellemetlen, de fontos lenne tudnunk, hogy hogyan kalkuláljunk

Akkor mégis hogyan válasszak?

Zsanett szerint a segítő kiválasztásánál az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni.

Milyen problémát szeretnék megoldani, milyen végzettségű szakembert válasszak?

Ha nehézségeid gyökerére szeretnél rálátni, mélyebb belső változások elérését tűzted ki célul, azt látod, hogy nehézségeid egy része gyerekkorodból ered, akkor pszichológust érdemes felkeresned. Ha konkrét, főleg gyakorlati elakadással küzdünk életvezetésünkben, vagy karrierünkben, nehezen jelöljük ki céljainkat, akkor coach-ot válassz. Ha elsősorban életvezetésünkben akadtunk el, de nemcsak gyakorlati megoldásokra, hanem belső folyamatok „beindítására” is szükségünk van, illetve általánosan a lelki egészségünk rendbetételét szeretnénk, mentálhigiénés, vagy szociális szakembert keressünk fel.

Ha kíváncsi vagy Zsanett további szempontjaira, kattints a Hello, kudarc Caféblog oldalra. 

(Kiemelt kép: Pixabay)

Még több pszicho téma:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top