Család

Attól még, hogy pszichológus vagyok, nem lettem tökéletes anya

Egy pszichológus vallomása, melyben elmondja, mennyire távol áll a tökéletes anyától, pedig elvileg minden tudása megvan hozzá.

Dr. Stephanie Newman pszichoterapeutaként dolgozik, emiatt aztán mindenki egyből azt feltételezi róla, hogy biztos tökéletes anya, akinek a napjai probléma nélkül zajlanak, remekül kezeli a hisztiket és gördülékenyen vezeti a családját. Ám ez egyáltalán nem igaz. Ugyanúgy kiborul, ugyanúgy fennakad a matek házi feladaton, és ugyanúgy elfárad, amikor a gyerekei non-stop beszélnek hozzá. Annyi a különbség, hogy tudja a rázós helyzetekben, milyen praktikákat kell alkalmazni ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki a szituációból. Megosztotta, milyen tanácsai vannak a szülőknek.

1. Lélegezz!

Dr. Newman legkedveltebb technikája az, hogy mielőtt reagálna, vesz pár mély levegőt, hogy csökkentse a stresszt. Amikor hajnali négykor odacsattog valamelyik gyereke az ágyához, ő sem ül fel boldog mosollyal az arcán, hogy „persze, kislányom, gyere ide mellém, ahogy azt – tetszőleges pszichológus neve – is javasolja.” Helyette lélegzik, mert tudja, hogy a stresszcsökkentés mindig meg kell előzze a fegyelmezést.

Nem leszel tökéletes anya, de elég jó anya még lehetsz!

A tökéletes anyaság elérhetetlen (Kép: Unsplash)

2. Beszélj a gyerekkel úgy, mint egy kis felnőttel!

A kis felnőttként kezelés persze nem azt jelenti, hogy átadod a gyereknek az irányítást, hanem inkább arról szól, hogy megadod neki a tiszteletet. Ha úgy kezeled, mintha egyenrangú fél lenne, akkor fel fog nőni a feladathoz. Add meg neki a lehetőséget, hogy szépen viselkedjen, magyarázd el neki, hogy a társadalmi szabályokba miért nem fér bele az adott magatartás, pont úgy, ahogy azt a párodnak vagy egy kollégádnak mondanád. Ez a praktika rendkívül hasznos, amikor például dackorszakos gyerekkel kell megküzdened.

Ha ez sem használ, akkor a pszichológus szerint nem szégyen a futás, azaz ha már nagyon eleged van, tarts szünetet az anyaságban. Pont úgy, mint amikor elfáradsz a munkahelyen és szabadságot veszel ki, lehet anyaként is megpihenni. Bár jó eséllyel nem tudsz elmenni két hétre lógatni a lábadat, de pár órára érdemes rábízni ilyenkor a gyerekeket egy családtagra, és eltávolodni tőlük fizikailag – ezzel új perspektívát kaphatsz a gyereknevelésben is.

3. Kérj segítséget!

Barátoktól, családtól, a szomszéd nénitől, netes szakértőktől, bárkitől. A szakember szerint az egyik legnagyobb gond, hogy úgy próbálunk tökéletes anyák lenni – ami eleve lehetetlen -, hogy egyedül akarunk megküzdeni minden felmerülő nehézséggel. Aztán csodálkozunk, ha kiégünk. Kell a segítség minden anyának, nem kell miatta rosszul érezni magad, nem attól leszel jó anya, ha túlhajtod magad, hanem attól, ha meg tudod tartani a mosolyodat a mindennapokban.

Olvass még többet a tökéletes anyaságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top