Mindennapok

A fertőzött magyarok negyede kórházban kapta el a koronavírust

Müller Cecília országos tisztifőorvos egyik leveléből derült ki, hogy a hazai regisztráltak negyede kórházi fertőzésként lett koronavírusos.

A Főpolgármesteri Hivatal bocsátotta az index.hu rendelkezésére az országos tisztifőorvos levelét, ami arról tájékoztatott, hogy

„A járvány kezdete óta az egészségügyi intézményekben nozokomiális járványhoz köthetően 1062 személynél igazoltak PCR-vizsgálattal COVID-19 fertőzést, közülük 260 fő ápolt hunyt el”.

Mivel július 14-ig 4258 volt a regisztrált fertőzöttek száma, ebből kiszámolható, hogy minden negyedik beteg a kórházakban fertőződött meg. A halálozások esetében ennél is rosszabb a helyzet: az 595 elhunyt közül 260-an a kórházban szedte össze a vírust, vagyis majdnem az elhunytak fele veszítette el így az életét.

Üres kórházi ágyak. Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

Üres kórházi ágyak. Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

A kórházi fertőzések hazánkban régóta komoly problémát jelentenek, de ezek az első adatok, melyek azt bizonyítják, hogy a koronavírus-járvány milyen komoly kockázattal jár az egészségügyi intézményekben. Müller Cecília leveléből továbbá az is kiderült, hogy eddig 33 idősotthonban (közülük 13 fővárosi és 20 vidéki intézményben) azonosítottak koronavírus betegeket. Országosan 921 lakó és 137 gondozó lett beteg, 140-en már meghaltak, de több mint felük már felgyógyult.

Friss híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top