Egészség

41 dolgozó esett ki a munkából a tatabányai kórházban a koronavírus miatt

A tatabányai Szent Borbála Kórházban több mint egy tucat dolgozó tesztje lett pozitív, de sokkal többen estek ki a munkából. A kórházakban terjedő fertőzés azért veszélyes, mert hamar kialakulhat járványos góc.

Tizennégy egészségügyi dolgozó és több beteg igazoltan megfertőződött a koronavírussal a tatabányai Szent Borbála Kórházban – közölte a sajtóértesüléseket követően az intézmény a Facebookon. A Nemzeti Népegészségügyi Központ lefolytatta a kontaktuskutatást, és további 15 dolgozó van karanténban. A megbetegedések a nefrológiai és a gasztroenterológiai osztályon jelentkeztek, ezeket az egységeket a létszámproblémák miatt összevonták, mátrix rendszerben működtetik.

Az nlc. érdeklődésére a kórház azt válaszolta, hogy összesen 41 dolgozó esett ki a munkából, közöttük vannak szoros kontaktok, vannak tünetesek, és igazolt fertőzöttek is. (Azt, hogy hány beteg kapta el a koronavírust, adatvédelmi okokra hivatkozva nem árulták el). A létszámgondokat jelentették a minisztériumnak és az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak is, segítséget kérve a kieső munkaerő pótlásában.

Az érintett D épületet fertőtlenítették, szerdán pedig az első emeletet megnyitották a belgyógyászati betegek ellátására. A D épület 2. emeletén a járványban érintett szoros betegkontaktok elkülönítését a COVID-19 részlegeiken oldják meg.

Rejtély, hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg az országban

Bár mindennap friss adatokat közölnek a magyarországi koronavírus-járványról, arról csak minimális információ látott napvilágot, hogy hány egészségügyi dolgozó kapta el a betegséget. Még az április 4-i kormányinfón közölte Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy addig 85 egészségügyi dolgozó fertőződött meg igazoltan a koronavírussal.

Ápoló a Szent László kórházban

A kép illusztráció. Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Akkor összesen 678 beteget regisztráltak hivatalosan, vagyis a fertőzöttek 12,5 százaléka tevékenykedett a gyógyításban. Ezeket a számokat alapul véve, ha az arányt változatlannak tekintjük, akkor már 272 egészségügyi dolgozó lehet fertőzött április 22-én. De ennél valószínűleg alacsonyabb számról van szó.

Védőeszköz és tudás

Ócsai Lajos, az egykori Országos Tisztifőorvosi Hivatal volt járványügyi főosztályvezetője az nlc.-nek azt mondta: ahogy egyre jobban benne vagyunk a járványban, a papírforma szerint folyamatosan csökkennie kell a fertőzött egészségügyi dolgozók arányának az összes megbetegedéshez képest. Ám ennek az a feltétele, hogy rendelkezésre álljon elegendő és megfelelő védőeszköz. Eleinte ez egyáltalán nem így volt, mostanra viszont javult a helyzet.

A másik tényező, hogy a járvány elején az orvosok és ápolók még nem tudják, mivel állnak szemben, így többen kaphatják el a betegséget. Ahogy egyre többet tudunk meg a vírusról, a védekezés is hatékonyabb. Ha az ismeret és a védőeszköz is megvan, akkor pár százalékra lehet leszorítani a fertőzött egészségügyesek arányát. Nulla sosem lesz, a megbetegedések pedig a nem megfelelő hozzáállás vagy a védőfelszerelés hiánya miatt következnek be.

Más kórházakban is megjelent már a vírus

Ahogy a fertőzött egészségügyi dolgozók számáról, úgy arról is csak csak információmorzsák, lapértesülések nyomán lehet tudni, ha egy-egy kórházban komolyabban felütötte a fejét a koronavírus. A Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyászati osztályán például több dolgozó és beteg is megfertőződött. Az Index akkori információi szerint legalább 5 egészségügyi dolgozó tesztje lett pozitív. Müller Cecília országos tisztifőorvos megerősítette az értesülést, de részleteket nem árult el.

Az az eset inkább kirívónak számít, ami az Uzsoki utcai kórházban történt. Az egyik osztály főnővére Bódi Guszti Facebook-posztja alatt, egy kommentben jelentette be, hogy elkapta a koronavírust. Kollégái csak ebből a hozzászólásból tudták meg, hogy a főnővér tesztje pozitív lett. Miután ez kiderült, a kórház megtette a szükséges lépéseket, több dolgozó pedig magánúton csináltatott tesztet. De mindenki ugyanúgy bejárt dolgozni.

Ócsai Lajos szerint a kórházi koronavírus-fertőzéseknek úgy lehetne gátat szabni, ha tesztelnék a dolgozókat és a gyanús betegeket. Mert ha egy kórházban tömegesen megfertőződnek, akkor nagyon gyorsan kialakulhat járványos góc. A szűrés segít abban, hogy ne terjedjen tovább a vírus, és ne essenek ki a munkából az orvosok és ápolók, akikre most a legnagyobb szükség van.

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top