Mindennapok

Éhgyomorra ivott, belehalt

Meghalt egy 27 éves brit lány, aki éhgyomorra ivott alkoholt. Egy ritka anyagcserezavar állhat a háttérben.

Látszólag teljesen egészséges volt a 27 éves Alice Burton Bradford, aki azután hunyt el, hogy éhgyomorra ivott alkoholt. Barátai és családja szerint Alice nem volt nagyivó, inkább egészségmániásnak tűnt, a koronavírus miatti karantén alatt is naponta járt futni.

A kép illusztráció! (iStock)

A kép illusztráció! (iStock)

Viszont a fiatal nő egy ritka anyagcserezavartól szenvedett. Az alkoholos ketoacidózis a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye. Azt nem tudni, Alice mennyit ivott, de a tragédia olyan gyorsan következett be, hogy még kórházba sem tudták szállítani, a házuk kertjében esett össze. (VIA)

Mi a ketoacidózis?

A szó első fele, a ketózis kifejezést takarja, amikor a vérben felesleges számban vannak az ún. ketontestek, a zsíranyagcsere melléktermékei (pl. aceton), így savas kémhatású lesz. Második része, az acidózis azt az állapotot jelenti, amikor túl sok savas anyag (szén-dioxod, hidrogénion) vagy túl kevés lúg van a vérben, melynek Ph-értéke így 7,35 alá csökken.  (Forrás: Házipatika)

Még több a ketoacidózisról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top