Punciwellness – Mindent az intim területek ápolásáról

Érdemes használni hüvelyzuhanyt? Árthatnak a nedves törlőkendők? És mivel ápoljuk a szextől kidörzsölődött bőrt? Minderre, és még sok más, az intim higiéniával kapcsolatos kérdésekre adott választ a bőrgyógyász.

Komplett kozmetikai iparág épült az intim területek ápolására, a mosakodó gélek, hüvelyzuhanyok és nedves törlőkendők csak a jéghegy csúcsai, kaphatók puncimaszkok és direkt a nemi szervek ápolására kifejlesztett – vagy inkább marketingelt – krémek, szérumok, hámlasztók is. De van értelme mindezeknek? Miként szükséges és érdemes ápolni az intim területeket, és melyek azok a készítmények, amelyek valójában többet árthatnak mint használnak? Mindezekről, az alapvető intim higiénáról kérdeztem Dr. Tamási Béla bőrgyógyász, nemibeteg-gyógyász szakorvost. 

Érdemes külön kezelni a férfi és női intim higiéniát? Kérdem amiatt, hogy a nők számára tucatnyi kozmetikum áll rendelkezésre, azt sugallva, hogy alaposabb tisztálkodást követel a terület, míg a férfiak esetén tudomásom szerint ilyen termékek nincsenek, számukra marad az épp kéznél lévő tusfürdő. Az anatómiai eltérések ennyiben befolyásolják a tisztálkodás elvárt minimumát?

Azért van különválasztva, mert a nők hüvelyében tejsavbaktériumok élnek, és az általuk termelt tejsav egyrészt fokozza a kórokozók elleni védelmet, másrészt ez savasabbá is teszi a hüvelyt és a környezetét. A férfiaknál nincs ilyen, ott a makkon/fitymán körülbelül azok a mikrobák élnek, mint máshol a bőrön. Ezért is nem javasolt például férfiaknak női intim mosakodót használniuk, mert az általában tejsavat tartalmazó termékek irritálhatják az ahhoz nem szokott felszíneket.

Ehhez is kapcsolódik, sok helyütt olvasható, hogy a női intim területek pH értéke eltérő, alacsonyabb, mint a bőr más területeinek általános, pH 5,5-ös értéke. Ezzel szokták összefüggésbe hozni, hogy a tusfürdők helyett érdemes speciális, alacsonyabb pH értékű intim mosakodókat használni. Ez valóban megalapozott okfejtés?

Igazából semmi nem történik, ha nem intim mosakodóval végzik az intim tisztálkodást, ami sokkal fontosabb, hogy a hüvelyt nem szabad „kimosni”, irrigálni”. Mosakodni csak a hüvelybementig szabad, a hüvelynek van egy öntisztító mechanizmusa, ebbe nem kell beleszólni.

Életkor alapján mikortól érdemes intim mosakodó termékeket használni?

A hüvelyflóra erősen hormonális (ösztrogének) hatás alatt áll, így nagyjából a pubertás és a menopauza között van értelme ilyen termékeket használni.

Punciwellness: Az intim területek helyes ápolása

fotó: getty images

Milyen esetben lehet indokolt az intim mosakodó gélek használata? Ajánlott minden nő számára vagy csak bizonyos esetekben?  Szülés után például az alaposabb tisztálkodás érdekében érdemes ilyen készítményeket használni?

Akkor lehett kimondottan javasolt, ha ez a terület fokozottabb „igénybevételnek” van kitéve, ilyen lehet szülést követően vagy hüvelygyulladás esetén. Ellenben a nemi szerv külső felszínét érintő bőrbetegség, gyulladásos betegség esetén kerülendő ezek használata, a túlzottan savas pH-jú termékektől ugyanis irritálódhat a bőr.

Rengeteg márka terméke közül választhatunk, mire érdemes figyelni intim mosakodó gél vásárlásakor?

Körülbelül ugyanarra, mint a kozmetikumok vásárlásakor általában: ne tartalmazzon túlságosan irritáló összetevőket, vagy olyan anyagokat, amik erős allergének, például gyógynövény-kivonatokat, vagy olyan összetevőket, amikre allergiásak is vagyunk.

Bőrirritáló összetevők lehetnek:

– illatanyagok, parfüm

– minden illóolaj, esszenciális olaj, például borsmenta, mentol, eukaliptusz vagy a citrusfélékből származó illóolajok

– potenciális bőrirritáló növényi kivonatok, például a csodamogyoró kivonata

– denaturált alkohol

Már említette, hogy a hüvely belsőleges tisztítása kerülendő, mégis úgy tűnik, virágzik az intimzuhany-biznisz. Miért óvakodjunk ezeknek a termékeknek a használatától?

Maga a hüvelyzuhany mosó hatása károsítja a normál hüvelyflórát, kimossuk a jó tejsavbaktériumokat a hüvelyből, és így megnyílik a terep a nem odavaló mikroorganizmusok számára, hüvelyfertőzésekre hajlamosíthat. Ha valaki mégis irrigál, akkor savas pH-jú termékkel javasolt, de még egyszer hangsúlyozom, a hüvely tisztítja magát, ne vigyük túlzásba a higiéniát.

Az intim higiéniába nemcsak a mosakodás tartozik bele, hanem az is, hogy két fürdés között miként ügyelünk testünk tisztaságára. Sok helyütt olvasni például, hogy székletürítés után, ha nincs lehetőség bidé használatára, érdemes nedves törlőkendővel is áttörölni az intim tájékot, hogy a baktériumok ne szaporodjanak el. Ennek valóban reális veszélye van, és javasolt a plusz tisztogatás?

Nőknél az anatómia miatt valóban nagyobb az esély rá, hogy a bélbaktériumok megfertőzzék például a húgyutakat (a hüvelyt kevésbé, mert az savas), így jobb híján javasolhatók az intim törlőkendők. Mégsem vagyok nagy barátja ezeknek, mert azon túl, hogy környezetszennyezők, számos bőrirritáló összetevőt tartalmaznak, a bőr „nedvesen tartása” ráadásul elősegítheti a gombás fertőzések vagy ekcéma kialakulását is. Emiatt hangsúlyozzuk az intim mosakodás esetén is, hogy érdemes nagyon alaposan szárazra törölni magunkat, a sok zeg-zugból a felesleges nedvességet alaposan felitatni. A nedves törlőkendők használatára is azt mondom: mindent mértékkel.

Punciwellness: Az intim területek helyes ápolása

fotó: getty images

Az általános bőrápolás alapelemei a testápoló krémek, olajak, melyeknek már itt-ott célzottan a nemi szervekre kialakított változataival is találkozhatunk, sőt, hidratáló szérumokkal, hámlasztókkal kapcsolatosan is olvasni, hogy van, aki ezeket is beveti a tökéletesen ápolt szeméremdomb érdekében. Használhatók egyáltalán ilyen termékek az intim területeken?

Normál esetben nincs igazán szükség az intim bőrfelszínek ápolására, hidratálására, mert alapvetően is egy nedvesebb, „bepállásra” hajlamos területről beszélünk, ami nem szokott kiszáradni. Másrészt a bőr itt nagyon vékony, tehát sok anyag, ami egyébként más bőrterületen nem okoz problémát vagy szívódik fel, itt ellenséggé válhat. Hogy kimondottan a hámlasztók vagy szérumok itt okoznak-e bármilyen különbséget, ha használják őket, vagy sem, azt őszintén szólva nem tudom, és inkább gondolnék marketingfogásra, mint tudományos eredményekre.

Ne akarjuk a nemi szerv bőrét az arcbőrrel összehasonlítani!

A szőrtelenítés szintén a higiéniával kapcsolatos terület: szőrtelenítő krémet használhatunk nyugodt szívvel az intim területeken?

Itt abszolút az egyéni érzékenység a mérvadó: ha valaki jól tolerálja, és mást nem szeretne használni, akkor hajrá. De nagyon óvatosan! A szőrtelenítő krémek ugyanis alapvetően is agresszív anyagokkal dolgoznak, hiszen fel kell oldaniuk egy fehérjéből felépített szőrszálat.

Az intim higiéniával kapcsolatban a szexuális együttlétek során használt termékeket is érdemes megemlíteni, gondolok itt elsősorban a síkosítóra. Ezek letörlése/lemosása igényel bármilyen extra tisztogatást?

Nem. Sima szappanos vagy intim mosakodós vízzel lemoshatóak.

Kényes kérdés, de előfordul: mi tegyünk, ha szex során kidörzsölődik az intim terület? Orvoshoz emiatt gondolom, nem sokan fordulnak, de tény, hogy kellemetlen érzés lehet. Szabad bekenni valamivel? Mit érdemes kerülni a tisztálkodás során, mit javasolt használni?

Ilyenkor ne használjunk intim mosakodót, mert rontani fog a helyzeten. Nagyon jó bőrnyugtató hatása van a patikai mosakodókrémnek (unguentum hydrophilicum nonionicum), néhány napig ezzel érdemes mosakodni, és ilyen helyzetben – kivételesen – alkalmazható valamilyen  bőrápoló is: legyen zsíros, kenőcs állagú, mert az nagyon jól megnyugtatja az igénybe vett bőrt, de arra figyeljünk, hogy irritáló anyagokat ne tartalmazzon.

A rendeléseken megforduló páciensek visszajelzései alapján hogy tapasztalja, mi nők mennyire vagyunk tisztában mindezekkel az alapvető tudnivalókkal, amiket elmondott? Vannak gyakran ismétlődő tévhitek?

A legnagyobb tévhit az, hogy az emberek mániákusan hajlamosak túlzásba vinni a higiéniát, az intim területek tisztán tartását, pedig ennek több kára van, mint haszna: a túlzásba vitt tisztálkodás irritálja, szárítja a bőrt, gyengíti a savköpenyt, és eltávolítja a bőrön egyébként normálisan élő baktériumokat, amivel utat nyithatunk oda nem való kórokozók megtelepedésének. Valaki egyenesen alkoholos vagy patikai kéz-/bőrfertőtlenítő szereket használ az intim területre – ez nagyon felejtős, mert annak biztos, hogy ekcéma lesz a vége.

Amikor a tévhitek munkálkodnak: