“Volt vendégem, aki a saját vizeletével kezelgette a pattanásait” – megszólal a kozmetikus

Házi gyantától összetapadt hónalj, vírusfélelemből túltisztított bőr - és ez csak kettő eset azok közül, melyekkel egy kozmetikus munkája során találkozik.

Néha a kényszer, de leginkább makacsságunk, ami rávesz, hogy házi kozmetikussá avanzsáljuk magunkat. Tudjuk, a Google a barátunk, de érdemes nem elvéteni a mértéket és az arányt az otthoni szépészeti kezeléseknél sem. Az alábbi történetek nem a képzelet szüleményei, megtörtént esetek, melyeket egy városában jó nevű szalon kozmetikusa mesélt.

„A legnagyobb gond azzal van, hogy hajlamosak vagyunk túlzásba esni – kezd bele a mesélésbe a kozmetikus, egyből egy aktuális esetet felhozva – Most, a koronavírus-járvány heteiben történt, hogy egy vendégem felhívott, mit tegyen, ugyanis naponta hétszer súrolta tisztára az arcát tusfürdővel, annyira rettegett tőle, hogy elkapja a betegséget. Az eredmény pedig az lett, hogy negyvenes létére tele lett az arca pattanással, az irritáció jeleivel, ami nem csoda, hisz a tusfürdő sem a legjobb készítmény arcmosáshoz, ilyen gyakori tisztítással pedig bármi mással is eltüntette volna bőre minden védő, barrier funkcióját. Éppen ellenkező hatást ért el, amit most hosszú hetekbe telik helyrehozni.”

Házi gyantától összetapadt hónalj, vírusfélelemből túltisztított bőr...

Képünk illusztráció – Fotó: Getty Images

A filléres ötletek drága kezeléseket szülnek

A nem megfelelő bőrápolás járványhelyzettől függetlenül is általános, dolgoznak a rosszul rögzült szokások és tévhitek, és bizony a józan paraszti ész is tud rossz tanácsokat adni. „Zsíros bőrű vendégeim közül még ma is nagyon sokan használnak erősen alkoholos tonikokat, sokszor képtelenség meggyőzni őket, hogy ezek szárító hatása egyáltalán nem az, amire szükségük van. Sőt, volt, aki lelkesen mesélte, milyen ötletesen helyettesítette azt pálinkával és tömény gyógyszertári alkohollal, gondolván ezekkel a házi praktikákkal még spórolni is tud. Hozzátenném, erre az illető rá sem szorult.” A megspórolt pár száz forintot végül gyorsan elnyelték a plusz kezelések és készítmények, hogy a tömény alkoholtól szétszárított bőre helyreálljon.

Higiénia, ami hol van, hol nincs

A higiéniához való viszonyunk meglehetősen tág határok között mozog, tapasztalja ezt a kozmetikus is, egészen megdöbbentő például, mi minden lapul egy elegáns kiskosztüm alatt. „Sajnos arra is van precedens, hogy higiéniai gondok vannak, és ez bizony nem iskolázottságtól vagy munkahelyi beosztástól függ. Leginkább az intim területek gyantázásánál szembesülök mindezzel. Volt egy vendégem, aki teljes fazongyantát kért, már az is meglepett, hogy alsónemű nélkül érkezett, a testszag azonban, ami fogadott, ennél is megdöbbentőbb volt. Ilyenkor bizony van, hogy megfogadom, szakmát váltok – meséli a kozmetikus – Az, hogy valaki nem a legszebb alsóneműjében jön gyantáztatni, érthető dolog, az alsónemű tisztasága azonban más eset. Sokszor van, hogy szívesen javasolnám, keressen fel egy nőgyógyászt az illető, de tudom, ezzel mélységesen megsérteném.”

Ha nem az intim terület, akkor a hónalj ápolásával gyűlik meg a baj. „Semmi probléma azzal, ha valaki izzadós, de ha tudjuk, hogy gyantáztatni készülünk, mosakodjunk meg előtte, vagy legalább töröljük át valamivel a hónaljat. A fogorvoshoz sem megyünk koszos fogakkal. Igaz, mi nem vagyunk doktorok, de ne ettől tegyék függővé igényességüket, egy kozmetikus is legalább olyan közelről látja a vendégeit – és bizony érzi is.”

Míg a nyilvános kurkászástól az átlag polgár gyomra is felfordul, addig a kozmetikus még a bőrbajok kikezelését is megnyerheti magának. „Múlt nyáron jelentkezett be hozzám egy fiatal pár, akik mint kiderült, a Balatonon, a strand közepén gondolták úgy, hogy kiskezelik egymás hátát. A pattanások tűző napon való nyomkodása azonban nem csak mások számára lehetett visszataszító, de a leégés és a nem túl tiszta körülmények miatt a srác háta is komolyan elfertőződött. Nyaralást követően aztán jöttek hozzám, hogy hozzuk helyre, persze sikerült, de nem volt egyszerű és gyors folyamat.”

Ennél is megdöbbentőbb volt a kozmetikus számára, mikor egy jól szituált, régóta hozzá járó vendége beavatta, milyen “ősi gyógymódot” fedezett fel magának a pattanások kezelésére. „Emlékszem, hirtelen nem is tudtam, mit válaszoljak neki, mikor elmesélte, hogy saját vizeletével törölgeti rendszeresen a pattanásos bőrét. Elmélete az volt, hogy a reggeli vizelet ammóniatartalma nagyon jó hatással van a pattanásokra, miután pedig több témába vágó csoportban is olvasott róla, kipróbálta. Tudtam róla, hogy hisz a természetes gyógyászatban, erre azonban nem számítottam.” 

Gyanta-bajok

Nem véletlenül mondják a kozmetikusok, hogy óvatosan végezzük a házi szépítkezést. „A hónaljgyantáról már többen is gondolták, hogy meg tudják oldani, de ez nem mindig sikerül. Egyik vendégemmel történt, hogy elutazott egy rendezvényre, ahová elvitte magával a házi gyantázó szettjét is, hogy ott frissen tudja majd legyantázni a hónalját. Ehelyett az lett belőle, hogy nem tudta megfelelően eltávolítani a gyantát, amitől összeragadt a hónalja és kénytelen volt így részt venni a vacsorán. Egész este nem tudott rendesen mozogni, enni, mosakodni. Másnap kétségbeesve jött hozzám, hogy csináljunk vele valamit. Végül gyantaoldóval tudtam lemosni, letisztítani, majd befejeztük a gyantázást is.”

Egy másik vendégének az otthoni fazongyantázással gyűlt meg a baja, ráadásul éppen egy randi előtt. Maradt egy kis gyantamaradék az intim területen elrejtve, a hölgy azonban már csak akkor észlelte, hogy valami gond van, mikor a vacsora helyszínére érkezett. „Ahogy mesélte, a kocsiból kiszállva kezdte érezni, hogy valami durván összetapasztotta a gátnál bőrét, így minden lépésnél, mozdulatnál fájdalmasan húzódott a terület. Végül a randi a romantikus vacsoránál véget ért, nyilván nem merte elmondani a fiúnak, mi történt. Majd másnap segítettem neki kiszabadítani a kényes területet.” 

Egy másik vendége nem úszta meg ilyen könnyen a dolgot, ő végül a sebészeten kötött ki. Az egész egy házi gyantázás miatt benőtt szőrtüszővel kezdődött, ami sajnos elég rossz helyen volt, a gáti szakasznál. „Úgy érezte, ciki lenne ilyen miatt máshoz fordulni, ezért maga próbálta nyomkodni, csipesszel kiszedni a szőrszálat. Végül egy fájdalmas, méretes, gyulladt kelés lett belőle, amivel jobbnak láttam, ha egyből orvoshoz fordul. Így is tett, azóta persze a seb szépen begyógyult és a gyantával is óvatosabban bánik otthon.”

A szégyenlősség valóban meg tudja nehezíteni a kozmetikusok dolgát, ezért néha nem is érti, miért kérnek teljes gyantázást, ha azután nem merik a szükséges mértékben felfedni testrészüket. „Néha szinte úgy kell szétfeszíteni a lábakat, hogy hozzáférjek az intim területekhez, de sokszor még a belső combot is nehéz elérni, pedig a vendégeknek is alapvető érdeke, hogy megfelelő szögből, gyorsan elvégezhessem a gyantázást.”

Nagy a felelőssége a kozmetikusnak arra nézve, hogy ne végezzen el olyan kért kezeléseket, amelyek egyáltalán nem javallottak a vendégnek, hiába kéri azt. De mi a helyzet akkor, ha a delikvens nem adja fel és kitartóan, minden alkalommal előhozakodik a témával, ő bizony ragaszkodik hozzá, hogy elvégezzék rajta a kezelést? „Kolléganőmnél történt az eset, volt egy srác, aki már alapjáraton is nehéz eset volt, munkája miatt szinte kényszeresen tisztította naponta többször is az arcát, amitől az érzékennyé vált, bár ezt ő maga sosem vallotta volna be. Na, hát ez a fiú a fejébe vette, hogy legyantáztatja az arcát, hogy ne kelljen annyiszor borotválkoznia. Próbáltuk mindketten lebeszélni róla, de sehogy sem sikerült, végül kolléganőm beadta a derekát és legyantázta neki. Az hagyján, hogy borzasztóan fájt neki, másnapra még be is gyulladt az egész arcán és nyakán a bőr, ugyanis még ekkor sem bírta ki, hogy hazaérve egyből meg ne mossa az arcát vízzel, ami bizony gyantázás után nem jó ötlet. Hosszú napokig borzasztó állapotban volt a bőre, többet nem is próbálkozott az arcgyantázással, aminek mi is nagyon örültünk.” 

A Darwin-díj győztesei nem csak a kozmetikákban bukkannak fel: