Szőrtelenítés otthon – Javasolt módszerek testrészenként, és amit inkább ne alkalmazz

Többféle szőrtelenítési lehetőség közül választhatunk akkor is, ha mi magunk szeretnénk azt elvégezni, de melyik testrészre melyik módszer a legjobb? Erről kérdeztük meg a kozmetikust.

Borotva, epilátor, hideg és meleg gyanta, szőrtelenítő krém, IPL készülék vagy szemöldökcsipesz – az otthoni szőrtelenítést már sokféleképp el tudjuk végezni, de egyáltalán nem mindegy, hová melyik módszert alkalmazzuk. Összegyűjtöttük, testrészenként melyek a legjobb megoldások, a témában Szabó Tímea kozmetikus volt a segítségünkre.

Bármely testrészünket is szeretnénk otthon szőrteleníteni, van néhány általános jó tanács, amiket érdemes megfogadni:

  1. Saját képességeinknek, korlátainknak megfelelően álljunk neki a szőrtelenítésnek. A comb hátsó felét nem olyan egyszerű önmagunknak szőrteleníteni, de egy brazil gyantát is veszélyes mutatvány házilag megcsinálni.
  2. Szőrtelenítés előtt minden esetben tisztítsuk meg a bőrfelületet, legyen száraz, ne tegyünk rá semmilyen krémet vagy bőrápolót.
  3. Ha gyantázunk, epilálunk, vagy csipesszel távolítjuk el a nemkívánatos szőrszálakat, szőrtelenítés után közvetlenül ne mossuk le az adott testrészt, a vízzel ugyanis baktériumokat juttathatunk bele a szőrtüszőkbe, a bőr esetleges mikrosérüléseibe. Helyette egy kis gyulladáscsökkentő hatású krémmel kenjük be, erre alkalmas lehet az egyszerű aloe vera gél is.
  4. Csipeszes szedést követően, fényvédő használatával kimehetünk a napfényre, gyantázást, epilálást követően azonban az adott napon érdemes kerülni az erős napsugárzást még fényvédővel is.

Arc szőrtelenítése – bajuszpihék

Legjobb otthoni szőrtelenítési módszer

“Legbiztonságosabb, ha csipesszel távolítjuk el a nemkívánatos szőrszálakat, persze ez attól is függ, milyen erős és sűrű a szőr.” Ha csak pár kósza szálról van szó, gyorsan és egyszerűen megszabadulhatunk tőlük, azonban ha erősebbek, látványosabbak azok a pihék, érdemes kozmetikushoz fordulni vele. Ha valamilyen okból erre átmenetileg nincs lehetőségünk, még annak ellenére is válasszuk a csipeszes módszert, hogy tudható, “hosszabb távon meg van az a hátránya, hogy nem olyan erővel húzzuk ki a szőrszálakat, mintha gyantáztatnánk, így előfordulhat, hogy megerősödik tőle a szőr.” 

Módszerek és kockázataik

A szőkítőpor házi használatát a száj feletti területre Tímea nem javasolja, ugyanis ha nem vagyunk rutinosak és túl sokáig hagyjuk rajta bőrünkön, irritációt, apróbb duzzzanatokat, pirosságot okozhat.

A házi gyanták közül mindenképp a hideg gyantacsíkok jelentik a szerencsésebb opciót, hisz ezeknél nem kell számolni az égési sérülések kockázatával. Arra azonban ügyeljünk, hogy a bőr megfelelően ki legyen feszítve és ne legyen nedves vagy krémes a gyantázandó felület.

Az IPL villanófényes otthoni szőrtelenítő gép problematikája, hogy megfelelő használatához le kell borotválni a szőrt, ami az arc esetén kockázatos, hiszen kérdéses, milyen hatékonysággal működik a mi bőrünkön, a mi szőrszálainkkal a készülék.

Amit semmiképp se használj

Szőrtelenítő krémet az arcon jobb ha nem használunk, arcbőrünk ugyanis jóval érzékenyebb, mint a lábunkon vagy a karunkon, annak összetétele komoly irritációt okozhat, de a borotválkozás sem nyújt esztétikailag előnyös eredményt. Az epilátoros szőrtelenítés amiatt nem javasolt, mert könnyen becsípheti a száj feletti puha bőrt és kellemetlen sérülést okozhat.

Hónalj szőrtelenítése

Legjobb otthoni szőrtelenítési módszer

Tímea szerint ha csak átmeneti megoldást keresünk, míg ismét eljutunk a kozmetikushoz, a borotva az, amivel nem tudunk nagyon mellélőni. Való igaz, hogy nem túl népszerű ezt kimondani, de a bőrfelület érzékenysége miatt minden más eszközzel érdemes csínján bánni, ugyanis komoly irritációkat, kellemetlen szőrbenövést, fájdalmat okozhatunk magunknak. “Bármelyik módszert is választjuk, közvetlenül utána pár óráig semmilyen dezodort ne tegyünk rá. Érdemes este, fürdés után elvégezni szőrtelenítést, így reggelre már megnyugszik a bőr.”

Szőrtelenítési lehetőségek és a legjobb módszer

fotó: getty images

Módszerek és kockázataik

Aki bírja, használhatja az epilátorát is, de ügyeljen rá, hogy a szőr növekedésével ellentétes irányban mozgassa. Ezzel akkor lehet gond, ha valakinek erős a szőrzete és nincs egyértelmű növekedési irány, ekkor ugyanis könnyen csak fájdalmas, de azonnali eredmény nélküli tépkedést végzünk. 

Ugyanezen okból nem ajánlja a kozmetikus az otthoni gyantázást sem, ha valakinek erős, sűrű a hónaljszőrzete: sérülhet a bőr felszíne és az izzadtságmirigyek is a nem megfelelő szedési mód miatt. Akinek ritkás, rendszeresen gyantázott, rövid, az nyilván megpróbálhatja a gyantát is, elsősorban a hideg változatot.

Akinek van otthon IPL villanófényes készüléke, azzal is próbát tehet a hónalj területén, esetében azonban mindenképp ellenőrizze használatának javasolt módját.

Amit semmiképp se használj

A szőrtelenítő krémet a hónalj érzékeny bőrére sem javasolt használni, hiszen a készítmény valamelyest beszívódik a bőrbe is.

Kar szőrtelenítése

Legjobb otthoni szőrtelenítési módszer

“Akinek nem erős a karján a szőrzet, inkább azt javaslom, ne nyúljon hozzá, amíg nem tud elmenni kozmetikusához.” – hangzik Tímea jó tanácsa, hisz a kar minden szempontól egész más elbírálás alá esik, mint például a női lábak szőrössége, igazán nem kell, hogy bárki is kellemetlenül érezze magát miatta.

Módszerek és kockázataik

Ha mégis ragaszkodunk karunk otthoni szőrtelenítéséhez, gyantázás vagy epilálás esetén nagyon ügyeljünk a szőrszálak növekedési irányára, ugyanis három vagy akár több irányba is tudnak nőni a szőrszálak a kar egyes részein.

Az IPL készülékek a karon is használhatók, esetükben mindenképp figyeljünk anyajegyeink letakarására, kikerülésére, illetve a gép használatára vonatkozó előírásokra.

A szőrtelenítő krémek gyors és egyszerű megoldást kínálnak a karok szőrtelenítésére, de számoljunk vele, hogy egy-két nap elteltével a szőrszálak már ismét látszódni fognak.

Ugyanígy a borotva is csak átmeneti, kérészéletű megoldást kínál, amit bosszantóan látványosabb szőrnövekedés kísérhet, így ezt a módszert csak legvégső elkeseredésünkben alkalmazzuk.

Amit semmiképp se használj

Van, aki a karján szőkítéssel teszi még láthatatlanabbá az alapvetően vékonyszálú, gyenge szőrszálakat, azonban ennek otthoni használata nem javasolt, karjaink már elég nagy bőrfelületet jelentenek ahhoz, hogy könnyen bőrirritációt okozhat, ha nem megfelelő körültekintéssel visszük fel majd távolítjuk el a készítményt.

Bármelyik módszer mellett is tesszük le a voksunkat, az anyajegyek helyzete külön odafigyelést igényel. Az, hogy ki lehet-e szedni a szőrszálat az anyajegyből vagy sem, vitatott téma. Ha anyajegyet is érint a szőrtelenítés, az a legbiztosabb, ha mi nem tépjük ki a szőrt sem csipesszel, sem más módon, ha zavaró, akkor kisollóval nagyon óvatosan vágjunk le a hosszából és bízzuk szakemberre annak eldöntését, szabad-e eltávolítani a szőrszálat. 

Fazon szőrtelenítése

Legjobb otthoni szőrtelenítési módszer

Az intim területen a bőr nagyon puha, laza, ami miatt a nem megfelelő technikával komoly bevérzéseket, hámsérüléseket okozhatunk magunknak. Aki nem gyakorlott az intim terület szőrtelenítésével, az inkább csak a bikinivonal ápolására figyeljen és bízza szakemberre a precízebb, nagyobb területet érintő szőrtelenítést.

Ha csak a szőrszálak hossza az, ami zavaró, megoldás lehet, ha testszőrzet nyíróval rövidítünk rajtuk, de ezt is nagyon óvatosan kezeljük, különösen a nagyajkakon és a gát körüli, hátsó területeken. Nem ciki az sem, ha kistükröt használunk, sőt, az intim terület szőrtelenítése meg is követeli, hogy megfelelő rálátásunk legyen a dolgokra.

A bikinivonal kialakítására az otthoni gyantacsíkok jelenthetik a legjobb megoldást, de ezeket akkor is kiemelt óvatossággal használjuk, ha a szőrzetet csak a széleken fazonírozzuk. Használata előtt érdemes a hosszabb szőrszálakat kisollóval vagy testszőrzet nyíróval rövidebbre vágni, így sokkal könnyebb lesz eltávolításuk. Ha nem túl sűrű, nem túl vastag bikinivonalnál a szőrzet, tegyünk próbát a hideg gyantával és ügyeljünk rá, hogy bőrünket megfelelően feszítsük ki, mielőtt ráhelyezzük a gyantacsíkokat.

Szőrtelenítési lehetőségek és a legjobb módszer

fotó: getty images

Módszerek és kockázataik

Borotválás esetén borzasztó kellemetlen, viszkető, dörzsölő érzés lehet, mikor elindul a szőrnövekedés, ráadásul a szőrtüszők is könnyen benőhetnek, kipirosodhat a terület, ezért így mindenképp csak akkor szőrtelenítsünk, ha kevés szőrszálat kell, viszonylag kis területről, például csak a bikinivonalról eltüntetni.

A meleg gyanták esetén az égési sérülések kockázata az, ami miatt csak kellő körültekintéssel alkalmazzuk. Még ha lábainkat rendszeresen is szőrtelenítjük ilyen technikával, akkor is nehezebb a dolgunk domború területre felvinni a gyantát, pláne onnan megfelelő mozdulattal és irányból letépni azt. Bikinivonalnál nagyobb intim területen jobb, ha ettől tartózkodunk.

Az epilátor használatához épp úgy kellő körültekintés szükségeltetik, valamint egy esetleges, előzetes vágás is javasolt, hogy a hosszabb szőrszálakat ne kapja be a készülék, ne tépjen fájdalmasan, miközben arra is ügyeljünk, hogy magát a laza bőrfelületet sokkal könnyebben becsípheti, mint mondjuk a karok vagy lábak esetén.

Az IPL gépek leírásaik alapján az intim területen is használhatók, de mindig megfelelő gyakorisággal és módon alkalmazzuk őket a bikinivonal kialakításához.

Amit semmiképp se használj

Szőrtelenítőkrémet az intim területeken nem javasolt használni, hiszen az egy óvatlan mozdulattal is rákerülhet a kisajkak belső oldalára, a húgycsőnyíláshoz vagy a hüvelybe és a végbélnyílás környékén is fájdalmas bőrpírt okozhat.

Lábak szőrtelenítése

Legjobb otthoni szőrtelenítési módszer

A legegyszerűbb helyzetben a lábszár szőrtelenítésével vagyunk, bármelyik megoldás megfelelő lehet – persze ne csipesszel álljunk neki a műveletnek.

Módszerek és kockázataik

Gyantázás esetén a combon válhat nehézkesebbé a dolog, a comb belső felén ugyanis lazább, puhább a bőr, combunk hátsó felén pedig már csak amiatt is problémásabb, hogy magunknak nagyon nehezen érjük el megfelelő szögből ezt a területet. Ugyanígy a térdhajlat esetén se feledkezzünk meg leellenőrizni, alapos munkát végeztünk-e. Gyantázásnál és epilálásnál is a szőr növekedésével ellentétes irányban végezzük a szőrtelenítést. Hideg gyanta ezekre a területekre megfelelő lehet, bár ez a szőr sűrűségétől, erősségétől is függ, azonban tény, hogy biztonságosabb, könnyebben kezelhető mint a meleg változat.

A borotva is kézenfekvő opció, pláne ha csak átmenetileg alkalmazzuk, esetében azonban talán senkinek sem kell részletezni, milyen gyorsan megjelennek újból a szőrszálak, ami a szőrtelenítőkrém esetén is fenn áll.

Érdekességek az otthoni szőrtelenítésről: