Mindennapok

A pénz nem a siker záloga – így gondolkodnak a nők a vagyonról

Óvatosabban, megfontoltabban bánnak a nők a vagyonukkal, miközben lassan a milliárdos férfiak sarkára lépnek.

Ugyan világszerte a millimosok és millárdosok többsége továbbra is férfi, globálisan 46 százalékkal nőtt a dollármilliárdos nők száma a 2013-at követő öt évben, és ez a tendencia folytatódik. Az általuk kezelt vagyon ugyanezen időszak alatt 26 százalékkal növekedett, és elérte a 871 milliárd dollárt. Bár a vagyonos nők száma Ázsiában emelkedik a leggyorsabb ütemben, ez a térség csak a harmadik helyet foglalja el a világ régiói között: a toplista második helyén Nyugat-Európa szerepel, az első helyen pedig az észak-amerikai régió.

Ők a legvagyonosabb nők

A Forbes listáján most a 12. helyig kell legörgetni, hogy megtaláljuk a leggazdagabb nőt. Alice Walton Sam Walton, a Walmart alapítójának lánya, és nettó vagyonát 67,9 milliárd dollárra becsülik. A 14. helyen L’Oreal’s alapítójának lánya, Francoise Bettencourt Meyers szerepel családjával 67,4 milliárd dollárral, majd a 17. helyen Jeff Bezos volt feleségét, MacKenzie Bezost találjuk. Az ő nettó vagyona 64,8 milliárd dollár. 

Az amerikai magazin az elmúlt években külön listát készített azokról a nőkről, akik saját erőből lettel milliomosok, és a napokban jött ki a legfrissebb összeállítás: 2020-ban a toplista elején Diane Hendricks található, és az ABC Supply társalapítójának vagyona most 8 milliárd dollár. A második helyen Judy Faulkner neve szerepel, az Epic Systems vezérigazgatójának és alapítójának vagyona 5,5 milliárd dollár, a dobogós helyet pedig idén Meg Whitman a Hewlett-Packard és az eBay egykori és a Quibi jelenlegi vezérigazgatója meg 5,4 milliárd dolláros vagyonával.

 

Hogy ki hogyan forgatja, gyarapítja vagyonát, abban bizony vannak különbségek, és itt most nem arról beszélünk, hogy melyik családban ki és hogyan kezeli a kasszát.

A nők befektetési pszichológiája alapjaiban tér el a férfiakétól, derült ki a Blochamps Capital elemzéséből.

  • A nők bizonyíthatóan többet takarítanak meg – nemzetközileg átlagosan jövedelmük 9 százalékát –, és lényegesen – 40 százalékkal – kevesebb pénzt fektetnek be, mint a férfiak.
  • Óvatosabbak, megfontoltabbak, és ha bizalmi alapon elköteleződnek egy pénzügyi szolgáltató felé, nehezen bontják fel az együttműködést,.
  • A női ügyfeleket kevésbé érdekli a túlteljesítés és a kitűzött pénzügyi célok mindenáron való elérése, és szeretik, a van választási lehetőségük.
  • A nők kevesebb mint 30 százaléka szeretne női pénzügyi tanácsadót maga mellé, és tízből négyen úgy érzik, azért, mert nők, a tanácsadók másképp kezelik őket. 
  • A felmérésből kiderült az is, hogy 36 százalékuk úgy érzi, vagyonkezelője atyáskodik fölötte, 28 százalékuk pedig igényelné, hogy a pénzügyi megbeszéléseken jóval kevesebb szakzsargon hangozzon el, ráadásul általánosságban elmondható, hogy nem preferálják a hagyományos irodai megbeszéléseket, szívesebben fogadják a tanácsadót például a saját otthonukban.
  • Nemzetközi felmérések azt mutatják, hogy

a nők mindössze 5 százaléka gondolja, hogy a vagyon mérete a sikert szimbolizálja, 60%-uk szerint inkább a család biztonságának záloga és lehetőség a világ jobbá tételére.

  • Fontos különbség a nők és a férfiak között az is, hogy a nők 65 százaléka magas prioritásúnak tartja az etikus befektetéseket, az 5 millió dollár feletti vagyonnal rendelkező nők esetében pedig ugyanez az arány már 83 százalék.

Semmiképpen nem lehet és nem is szabad a nőket egy homogén csoportként kezelni, az azonban általánosságban elmondható róluk, hogy sokkal érzékenyebbek a szociális ügyekre a befektetési kérdésekben is, mint a férfiak. Emellett kockázatkerülőbbek náluk. Ám korántsem magát a kockázatot, hanem a meg nem értett kockázatot kerülik

– nyilatkozta Karagich István, a Blochamps Capital Kft. alapítója.

 

(Fotó: Pixabay)

Fotó: Pixabay

Még több cikk a témában:

3 lecke, amit taníts meg a gyereknek a pénzről

Angyalok, de másként: kellenek a női befektetők!

Az első nő az amerikai jegybank élén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top