Mindennapok

Így változtatja meg a viselkedésünket az online tér

Az Így írok én című blog szerzője egy Cybercsapda című könyv segítségével igyekszik választ találni arra, hogyan befolyásolja az életünket az online tér.

„Pár nap alatt, határidőre olvastam el ezt a 400 oldalas könyvet” – kezdi bejegyzését az Így írok én című blog szerzője, majd hozzáteszi, bár a könyv nagyon megterhelő, ezzel együtt hiánypótló és olvasmányos volt. „Az első fejezet igazi mélyvíz, akkor majdnem abbahagytam, de végül sikerült túllendülni a holtponton” – írta a folytatásban.

Mivel a blog szerzője két recenziót is írt a könyvből, blogjába csak a fontosabb gondolatokat jegyezte fel. Például ezt a részletet:

„Tisztában vagyunk az internet előnyeivel, ami a kényelmet, a kapcsolatteremtést, a kreativitást, az oktatást és a kereskedelmet illeti. A magam részéről teljes mellszélességgel a technológia mellett állok, (…) ugyanakkor nagyon is aggaszt a technológiának a fejlődésben lévő gyerekekre tett hatása. (…) A gyerekek most még kisebb kortól használják az eszközöket. A legfrissebb tanulmányok azt mutatják, hogy a három-négyévesek tizenhat százalékának van saját tabletje, a nyolc- és tizenegy év közöttiek több mint harminc százalékának pedig van okostelefonja. A legújabb beszámolók megerősítik, hogy az öt és hét év közöttiek három százaléka, valamint a nyolc- és tizenegy év közöttiek huszonhárom százaléka rendelkezik közösségimédia-profillal a szabályozás ellenére, amely a tizenhárom évben jelöli ki a felhasználók alsó korhatárát. Ezek a gyerekek ki vannak téve az összetett algoritmusoknak, amelyeket arra terveztek, hogy befolyásolják és manipulálják az emberi viselkedést. (…) Legyen ez a felnőttek gondja, de a gyerekeket meg kell védenünk. (…) Az online medencének egyik vége sem sekély.”

És ezt:

„A kisbabának azonban nincsenek high-tech igényei. A technológia több szempontból is előnytelennek bizonyult az egészséges fejlődésre nézve. Egyelőre nincs olyan elektronikus eszköz vagy applikáció, amely helyettesítené a simogatást, a beszélgetést, a nevetést, a közös játékot, a kézfogást vagy egy könyv közös elolvasását.(…) Addig azonban olyan applikációra volna a legnagyobb szükség, amely emlékezteti a szülőket arra, hogy amikor otthon vannak, tegyék félre a saját képernyőiket, és töltsenek valódi személyes időt a gyermekeikkel.”

Ha szeretnél még többet megtudni a Cybercsapda könyvről, olvasd el a folytatást az Így írok én című blogban.

Olvass még többet az internetről az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top