Mindennapok

Emlékezetkiesést is okozhat a koronavírus-fertőzés

Sok mindent nem tudunk még a koronavírusról, most újabb lehetséges szövődményekről számoltak be olyanok, akik már túlestek a fertőzésen.

Nemrég derült ki, hogy vannak, akik a koronavírus-fertőzés miatt akár fél évig is betegek maradhatnak, és hogy a visszatérő tünetek szinte az egész szervezetünkben jelentkezhetnek. Nem, sajnos az agyunk sem kivétel, a New York Times szerint ugyanis a betegség egyeseknél memóriakieséssel jár.

Cikkükben szerepel Michael Reagan, aki a fertőzés előtt 12 napra Párizsba utazott, erre azonban egyáltalán nem emlékszik, és a memóriaproblémái miatt még a munkahelyére sem tudott visszatérni. De az újság másik két páciensről is említést tesz: egyikük például nem ismeri fel az autóját, másikuk pedig a munkájához tartozó, korábban rutinszerűen végzett lépéseket felejtette el, írja a HVG.

Bár egyelőre nem úgy tűnik, hogy ezek a szövődmények általánosak lennének, de lehet, hogy nem is annyira ritkák. Egy francia tanulmányban több mint száz kórházban kezelt fertőzött esetét írják le, és ugyan a 120 beteg közül mindenki felgyógyult, de több mint egyharmaduknál emlékezetbeli, egynegyedüknél pedig koncentrációs zavarok jelentkeztek.

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, miért léptek fel egyeseknél ilyen jellegű problémák. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a fertőzés az agyi erek gyulladásos megbetegedéshez vezet, de az is lehet, hogy miniatűr stroke-ok vezettek a demenciaszerű érzethez. 

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Még több cikk a témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top