nlc.hu
Mindennapok

Zsúfolt terek veszélye

Koronavírus: Ha lehet, tényleg kerüld a zsúfolt helyeket!

Szlávik János szerint a megfertőzödött emberek nagy többsége nem kerülte el bizony a rendezvényeket...

Kerüljük a zárt, zsúfolt helyeket, és tömegben viseljünk maszkot – mondta Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Koronavírus: Szlávik János szerint a zsúfolt terek jelentik a legnagyobb veszélyt

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A Népszava idézi az orvost, aki szerint a tapasztalat azt mutatja, a megfertőződött emberek nagy többsége nem kerülte a nagy rendezvényeket, megbetegedése előtt zsúfolt helyen tartózkodott.

Szlávik arra is kitért, hogy az egyetlen megelőzési módja a koronavírusnak a vakcina lesz, amelyet világszerte óriási erőfeszítések árán fejlesztenek. Szerinte a tömeges megfertőződést akkor kerülhetjük el, ha a lakosság legalább legalább 50-60 százaléka beadatja a koronavírus elleni hatóanyagot. Igaz, a vakcinára azért még várni kell: ahogy arról beszámoltunk, Merkely Béla szerint december végén érkezhet a koronavírus-oltás Európába.

Szlávik korábban elmondta, az influenzajárvány ellen is ideje védekeznünk oltással, igaz, az oltóanyag hiánycikké vált:  a jelenleg a közellátásban rendelkezésre álló 1,4 millió adag vakcinával kell kielégíteni a tavaly óta jelentősen megnövekedett igényeket.

Legfrissebb koronavírushíreink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top