Mindennapok

Koronavírus: Orbán szerint januárban már elkezdődhet itthon az oltás

A Kossuth Rádió ma reggeli miniszterelnöki interjújában Orbán Viktor nem jelentett be új szigorítást, azt viszont igen, hogy már decemberben megérkezhet az országba a koronavírus elleni vakcina.

A miniszterelnök a reggeli rádióinterjújában arról sajnos nem beszélt, hogy tesztelték-e őt, miután egy társaságban volt az azóta koronavírus-fertőzött Vidnyánszky Attilával, de azért így is elhangzott egy-két fontos információ. Orbán Viktor leszögezte, hogy nem a szabályok számának növelésében látja a megoldást, hanem a már meglévő szabályok szigorú betartásában. „Aki nem hordja a maszkot, veszélybe sodorja a környezetét”idézte őt a hvg.

Orbán Viktor videókonferencián egyeztet a V4-es partnerekkel október 29-én. (fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Orbán Viktor videókonferencián egyeztet a V4-es partnerekkel október 29-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A miniszterelnök szerint az egészségügy egyelőre bírja a terhelést. Az Európai Unió több gyárral is szerződött vakcinaügyben. Ha az összes megérkezik, az nagyjából 700 millió darabot jelent, de tárgyalnak oroszországi és kínai gyártókkal is, ha netán ott hamarabb készülne el használható védőoltás. Úgy gondolja, hogy az első készlet december végén, vagy január elején érkezhet meg Magyarországra. Először a krónikus betegeket, majd a különösen veszélyeztetett időseket tervezik beoltani, a tömeges oltás áprilisban kezdődhet el. „Április elején lehet talán győzelmet hirdetni a járvány felett”.

Orbán kitért az influenza elleni vakcinára is: elmondása szerint kétszer annyi oltást szereztek be, mint egy átlagos évben, és a meglévő 1,4 millió mellé berendelték még 360 ezer darabot. A koronavírusos betegek kezelését szolgáló remdesivir gyártása elkezdődött itthon, a favipiravirt is megpróbálják tömegesen beszerezni.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top