nlc.hu
Mindennapok

A kis herceg idézetek

„Ha sikerül helyesen ítélkezned saját magad fölött, az annak a jele, hogy valódi bölcs vagy”- 10 elgondolkodtató idézet A kis hercegből

78 éve már, hogy megjelent A kis herceg című regény, ám az Antoine de Saint-Exupéry által megfogalmazott gondolatok ma is érvényesek. Sőt, egyre inkább...

Akárhányszor olvassuk is újra Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című művét, valahogy mindig tud valami újat mondani.  A most következő értékes gondolatokat pedig nem lehet elégszer felidézni.

 „Nem tudom, nem azért vannak-e kivilágítva a csillagok, hogy egy szép napon mindenki megtalálhassa a magáét.”

„- Itt a sivatagban olyan egyedül van az ember.
– Nincs kevésbé egyedül az emberek közt sem.”

„Ha valami nagyon lenyűgözően rejtélyes, az ember nem meri megtenni, hogy ne engedelmeskedjék.”

„Jobb lett volna, ha mindig ugyanabban az időben jössz. Ha teszem azt, délután négykor érkezel, én meg már háromkor elkezdek örülni neked. Amint halad az idő, egyre boldogabb leszek. Négykor már tele leszek izgalommal, nyugtalankodom és fölfedezem, milyen drága kincs a boldogság. De ha csak úgy, bármikor jössz, sosem fogom tudni, hány órára öltöztessem ünneplőbe a szívemet.”

A kis herceg

Forrás: Profimedia

„Akár egy házról van szó, akár a csillagokról, akár a sivatagról: ami széppé teszi őket, az láthatatlan.”

„Az emberek nem érnek rá, hogy bármit is megismerjenek. Csupa kész holmit vásárolnak a kereskedőknél. De mivel barátkereskedők nem léteznek, az embereknek nincsenek is barátaik.”

„Csak a gyerekek tudják, hogy mit keresnek. (…) Időt vesztegetnek egy rongybabára, amitől egyszerre nagyon fontos lesz az a rongybaba, és ha elveszik tőlük, sírnak.”

 „Magunkon ítélkezni sokkal nehezebb, mint máson. Ha sikerül helyesen ítélkezned saját magad fölött, az annak a jele, hogy valódi bölcs vagy.”

A kis herceg

A kis herceg (Forrás: Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images)

„- Nálatok – mondta a kis herceg – az emberek egyetlen kertben ötezer rózsát nevelnek. Mégse találják meg, amit keresnek.
– Nem találják meg – mondtam.
– Pedig egyetlen rózsában vagy egy korty vízben megtalálhatnák…
– Minden bizonnyal – feleltem.
– Csakhogy a szem vak – tette hozzá a kis herceg. – A szívünkkel kell keresni.”

„Az alvó kis hercegben a legjobban a virágjához való hűsége hat meg: egy rózsa képe, mely akkor is úgy ragyog benne, mint egy lámpa lángja, amikor alszik… és ettől még törékenyebbnek tűnt a szememben. A lámpákra nagyon kell vigyázni: elég egy hirtelen kis szél, hogy kioltsa őket.”

Még több idézet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top