nlc.hu
Mindennapok
Koronavírus: már önkénteseket is toboroznak a koronavírusos betegek kórházi ápolására

Létszámhiány: már önkénteseket is toboroznak a koronavírusos betegek kórházi ápolására

Hiába az elegendő lélegeztetőgép, ha nincs elég szakápoló, akik értenek az intenzíves terápiák elvégzéséhez.
kórház

Orbán Viktor a múlt hét pénteki Kossuth rádiónak adott interjújában azt mondta,  az egészségügy, ha nehezen is, de bírja a terhelést: van elég lélegeztetőgéppel felszerelt ágy,

és bár a kórházigazgatók jelentése szerint az intézmények küzdenek problémákkal, az ígéreteik szerint ezeket megoldják.

Súlyosbodó létszámhiány

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a létszámhiány pótlására a frontvonalba állítják a friss diplomásokat és a rezidenseket. Arról azonban nem volt szó, hogy egyes kórházak intenzív osztályain annyira kritikussá vált a helyzet, hogy már gyakorlatilag minden felszabadítható dolgozót az intenzívre küldtek, hogy segítsék a szakápolók és az orvosok munkáját. A 444 azt írja, hogy ott dolgoznak azok a műtősök, sebészek, aneszteziológusok, akik a halasztható műtétek felfüggesztésével szabadultak fel, de mellettük már a gyógytornászokat és masszőröket is behívták az emberhiány miatt.

Egyik, múlt heti cikkünkben arról mi is írtunk részletesebben, hogy több kórház intenzív osztályáról érkeznek olyan hírek, miszerint eljöhet az a pont, amikor olyan számú fertőzött beteg lesz, hogy az az egészségügyi infrastruktúra túlterhelését eredményezi, és mindez szükségessé fogja tenni a korlátozott számban rendelkezésre álló egészségügyi erőforrások és beavatkozási lehetőségek elosztását.

Ez annyit tesz, hogy a brutálisan emelkedő betegszámok miatt újra előkerült az a 30 oldalas ajánlás, amelyet a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság állított össze, még 2020 tavaszán.

Hiába az elegendő lélegeztetőgép, az egészségügy teljesítőképességének a plafonját azoknak a szakápolóknak a száma határozza meg, akik értenek az intenzíves terápiák elvégzéséhez. Ilyen szakemberből pedig jelenleg kevés van, és ezen az sem segít, hogy márciusban 5500 szakápoló távozott az egészségügyből.

A szakápolók munkáját pedig nem lehet pótolni, az általuk ellátott feladatokat ennyi idő alatt nem is tudnák megtanítani nekik – a gépek kezelése, gyógyszerek adagolása olyan precíz, specifikus munka, amit több év tanulással sajátít el az ember. A más osztályokról átvezényelt dolgozók abban tudnak segíteni, hogy az egyszerűbb feladatok elvégzésével valamennyire tehermentesítsék őket. Nem sokat érnek tehát azok az ígéretek, amelyek kapacitásnövelésről, hiszen hiába rendeznek be egy újabb intenzíves szobát, egyszerűen már nincs olyan szakember, akit oda lehetne küldeni. 

Önkénteseket is toboroznak

Azt, hogy a probléma tényleg létezik, jelzi  az az önkénteseket toborzó poszt is, amelyet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezete írt ki a Facebookon. Ezzel önkéntes, nem szakképzett ápolókat toboroznak Covid-osztályokra.
„A COVID osztályokon szinte minden kórházban hatalmas a túlterhelés. Kevés az ápoló és ők is egyre jobban kimerülnek. A következő hetekben ez fokozódni fog. Nem tudni meddig fog tartani és nem tudni hány hullám fog még jönni. A COVID osztályokon ápolt betegek ellátását nagyban segíthetnék motivált, a speciális feladatokra kiképzett, fegyelmezett és megbízható laikusok”
– írták.

TOBORZÁS - FELHÍVÁS - SPARTACUS projekt COVID osztályokon önkéntes nem szakképzett ápolási feladatokra MOK...

Közzétette: Magyar Orvosi Kamara Győr Moson Sopron Megyei Területi Szervezete – 2021. március 21., vasárnap

A felhívás szerint 3 -4 órás tréning elegendő a szükséges ismeretek elsajátításához, ami nem nyújt szakképesítést és nem helyettesíti a képzett ápolókat,  a MOK nem tudja garantálni, hogy aki a képzést elvégzi, azt az intézmények alkalmazni is fogják. Az, hogy ki állhat munkába, az a kórházak vezetésén és a hatóságok együttműködésén fog múlni.

Azt írják, hogy „amennyiben bevetésre kerülhetnek, a munkaidő, biztosítás, munkabér/ vagy egyéb juttatás az intézmény vezetőivel kerül majd egyeztetésre. Amennyiben munkába állhatnak szervezetünk további szakmai és mentális támogatást nyújt mindenkinek.” A jelentkezők számától és tartózkodási helyétől függően fogják szervezni a képzést. Terveik szerint Győrben, Mosonmagyaróváron és Sopronban lesznek a tréningek megbeszélt időpontokban, amelyeket nagy eséllyel késő délutáni, esti órákban vagy hétvégi napokon fognak megtartani. A járvány helyzetre tekintettel csak kis csoportokban, védőfelszerelés használatával, megfelelő segédeszközökkel zajlik majd az oktatás.

Miből áll a képzés?

1. Alapismeretek a COVID betegségről

2. A védőfelszerelések helyes használata

3. A COVID betegek észlelése. Vérnyomás, Oxigén szaturáció, hőmérséklet, légzésszám, pulzus meghatározása, éberség megítélése

4. Oxigén adása különböző eszközökkel, ennek ellenőrzése

5. Fekvő, ülő beteg itatása, etetése

6. Alap kommunikációtréning a beteggel, szakszemélyzettel, hatékony viselkedés hierarchikus rendszerben, stressz helyzetben

7. Ágyazás, ágynemű csere, segédkezés pelenkázásnál, betegmozgatásnál.

Nagykorú, lehetőleg fiatal, fizikailag, szellemileg és mentálisan erős, erkölcsileg feddhetetlen emberek jelentkezését várják. Akik rendkívül nehéz körülmények között, védőfelszerelésben is vállalják a fent leírt munkát. Akik nagyfokú önuralommal, kitartással és alázattal képesek embertársaikon segíteni. Akik, ha arra lehetőség nyílik munkába tudnak állni megbeszélt időszakokban megyénk kórházaiban. Olyanok akik vagy védettek mert már oltást kaptak, vagy az elmúlt 6 hónapban bizonyítottan átestek COVID betegségen, vagy ha egyik sem az előzőekből, akkor  vállalják a fertőzés veszélyét és ez esetben nem idősebbek 45 évesnél. Legalább általános iskolai végzettségük van..

Jelentkezni rövid önéletrajzzal egy rövid motivációs levéllel, lehetőleg telefonos elérhetőség megadásával az alábbi e-mail címen lehet: spartacuscovid@gmail.com .

Fotó: iStock

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top