nlc.hu
Mindennapok

A kallósdi Szent Anna-templom

A kallósdi Árpád-kori kerektemplom olyan, mintha egy filmes forgatási helyszínen járnál

A kallósdi Szent Anna-templom egyike a nagyon kevés jó állapotban fennmaradt hazai kerektemplomoknak. Igazán különleges hangulatú hely.

A Zala megyei Kallósd egy alig 100 fős lélekszámú falu, melyet azonban rengeteg turista keres fel minden évben, hogy láthassa a település legfőbb nevezetességét, a kerektemplomot. Kallósd egykor Zalavárhoz tartozó királyi birtok volt, majd az uralkodó hűbérbirtokként adományozta egy bizonyos Orosz család fiainak. Egyikőjük unokája, Miklós építtette a  Szent Miklósnak szentelt, román stílusú plébániatemplomot 1260 környékén. 

A kallósdi kerektemplom

A kallósdi kerektemplom (Fotó: Belső Olga/nlc.hu)

A török időkben a falu elnéptelenedett, az elhagyott templom épületének állapota pedig leromlott. 1711-től azonban a település újra benépesült, 1740-ben Békási Imre kapornaki apát újjáépíttette a templomot. Az épületből kiemelkedő faszerkezetes torony néhány évtizeddel később került rá, illetve ekkoriban egy előteret is építettek hozzá, hogy többen beférjenek. Legutóbb 1989 és 1993 között esett át jelentősebb műemléki felújításon, ekkor az előteret elbontották, hogy az épület visszakapja a tiszta rotunda struktúrát.

A kallósdi kerektemplom

Így fest a templom madártávlatból (Fotó: Civertan/Wikipedia)

A kerektemplom – más néven körtemplom vagy rotunda – a templomépületek egyik hagyományos típusa, amelyek alaprajza többé-kevésbé kör alakú. A Szent Anna-templom egyike a jó állapotban fennmaradt hazai kerektemplomoknak, így nem csupán helyi, de országos viszonylatban is jelentős műemléknek számít. Az épület a településtől elkülönülten, egy festői domboldalon áll és temető veszi körül. Hangulatában olyan, akár egy angol film helyszíne. Bár talán ősszel a legszebb, bármely évszakban érdemes megcsodálni.

A kallósdi kerektemplom

Az átmérője csupán 5,8 méter (Fotó: Wikimedia Commons)

A körtemplom átmérője mindössze 5,8 méter, a födéme belülről félkupola, a falaiba pedig nyolc csúcsíves ülőfülke van vájva. A bejárat fölötti, fából épített karzat az északi falán található lépcsőn közelíthető meg. Oltárképén a névadója, Szent Anna látható. Az épületben ma már csak alkalmanként tartanak szentmisét, illetve olykor esküvőket,  július-augusztusban pedig hangversenyeket. A helyi hitélet azonban nem elsősorban itt, hanem a község központjában álló, 1990-es években épült templomban zajlik. A kerektemplom ugyanakkor ma is a falu szimbóluma, mely a címerében is szerepel.

Még több hazai kirándulási tipp

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top