nlc.hu
Mindennapok

Falus András a negyedik oltásról

Falus András elmondta, mikor ajánlott a negyedik oltás

Attól függően, hogy első három alkalommal milyen vakcinát kapott az ember, szükség lehet egy negyedik oltásra is Falus András szerint.

A csütörtöki adatok szerint 6268 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak az elmúlt 24 órában, és elhunyt 107 beteg Magyarországon. Utoljára májusban haltak meg ennél többen a Covid miatt, ez is jelzi, hogy berobbant a járvány az országban.

A 168.hu arról kérdezte Falus András immunológust, hogy a harmadik oltás esetében mennyi ideig számolhatunk a védettséggel, illetve elképzelhető-e, hogy szükség lesz egy negyedik dózis vakcinára is.

Harmadik oltás

Beoltanak egy nőt a német–amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a hatvani Albert Schweitzer kórház oltópontján 2021. november 3-án (Fotó: MTI/Komka Péter)

A szakember mindenképpen javasolja a harmadik oltást, mivel az immunmemória idővel csökken. Negyedik oltásra pedig attól függően van szükség, hogy mit kapott az ember az első három alkalommal.

Akik például először Sinopharmot kaptak, majd harmadszorra egy Pfizert, azokra a harmadik oltás potenciálisan úgy hat, mintha csak egy vakcinát kaptak volna, egyes esetekben annyira gyenge lehet a védettség. Ilyenkor mindenképpen ajánlatos még egy mRNS vakcina, tehát a negyedik dózis

– magyarázta Falus András.

Arról azonban egyelőre semmilyen információ nincs, hogy a magyar kormány és az európai országok vezetői mikor tervezik a negyedik vakcina beadatását, sőt az sem tisztázott, egyáltalán lesz-e erre lehetőség.

További hírek a járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top