nlc.hu
Mindennapok

Robotkutyák

Tarolnak a robotkutyák Kínában

Bár aranyosnak nehezen lehet nevezni a mechanikus ebeket, tény, hogy nem kell felszedni utánuk az ürüléket.

Nem szabad készpénznek venni mindent, amit a közösségi média sugall, de tény, hogy egyre több kínai oszt meg olyan felvételeket, amelyen emberek robotkutyákat sétáltatnak az utcán. Az Oddity Center szerint az ázsiai országban, elsősorban a fiatalok körében, mára már kifejezetten népszerűé vált a mechanikus ebek tartása.

Robotkutya pórázon.

(Fotó: Daniel Reinhardt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A hírportál arra emlékeztet, hogy a Boston Dynamics robotkutyájának mintájára kialakított, lakossági használatra gyártott robotkutyák már jó ideje kaphatók Kínában, de igazán csak a közelmúltban lettek népszerűek. Azt, hogy miért, nem teljesen egyértelmű, de tagadhatatlan, hogy kevésbé gondoskodás igényesek mint egy valódi kutya (nem kell nekik például étel, vagy víz, nem kell felszedni utánunk az ürüléket, mivel nincsen anyagcseréjük).

A helyi híradások szerint, noha aranyosság tekintetében nem vetekedhetnek a valódi állatokkal, a metál kutyák is rendelkeznek számos izgalmas funkcióval. Tudnak például meghatározott személyt követni, átfordulni, ülni, futni és akár 5 kilós terhet is cipelni. A fejükön található kamera jóvoltából a robotok felismerik, ha akadály közeledik és a saját gazdájukat is be tudják azonosítani.

És, hogy mennyibe kerül egy ilyen szerkezet? A fém házikedvencek több árkategóriában is elérhetőek. A legolcsóbb 2100 dollár (875 ezer forint) míg a felsőkategóriás robotkutya 14 000 dollár (több mint 5,8 millió forint) is lehet. Az egyik szempont, ami jelentősen befolyásolja a robot árát az akkumulátor tartóssága. Jelenleg a legtöbb modellt 45 perc használat után töltőre kell tenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top