nlc.hu
Mindennapok

400%-os a magyar menhelyek telítettsége

Tömegével szabadulnak meg állataiktól a magyarok, 400%-os a menhelyek telítettsége

A vágtató infláció és a növekvő rezsiárak már az állattartásra is komoly hatással vannak, sokan mondanak le kedvenceikről spórolás miatt. Csökken az örökbefogadási kedv.

A rosszabbodó élethelyzetükre hivatkozva egyre többen szabadulnak meg a házikedvenceiktől. Az amúgy sem jó anyagi körülmények között üzemelő menhelyek telítettsége jelenleg 400 százalékos – árulta el Illés-Tóth Anna, a Magyar Állatvédők Országos Szervezete (MÁOSZ) megválasztott elnöke a Népszavának.

Kutyamenhely

Képünk illusztráció (fotó: Getty Images)

Hasonlóan lesújtó helyzetről számolt be a csongrádi Új Esély Állatvédő és Állatmentő Alapítvány elnöke, Domonkos Tamás is, aki azt tapasztalta, hogy a közelmúltban megnégyszereződött a segítségkérések száma. Az emberek nem tudják tovább eltartani a kutyájukat. Sokan egyszerűen csak utcára teszik őket. A KSH adatai szerint az állateledelek is jelentősen drágultak: tavaly ilyenkorhoz képest 130-135 százalékkal kell többet fizetni értük. Bodrogi Jolán, a hódmezővásárhelyi Igéző Állatvédő Egyesület elnöke szerint rossz irányba haladunk:

Tárgyaknak tekintették eddig is az állatokat, és ez ma csak fokozódik. Semmi hatása a szigorúbb állatvédelmi törvénynek

Domonkos Tamás szerint papíron ugyan jók az állatvédelmi törvények, de a gyakorlatban sokszor nem működnek. A múlt vasárnapot például egy 5-6 fős falka befogására szánták, ami végül sikerült, és az állatokat átadták a gazdáiknak. Hétfőn már megint az utcán voltak. Problémát jelent az örökbefogadási kedv csökkenése is. Sokan egyenesen azt kérik, hogy ingyen fogadhassanak örökbe, vagyis nem szeretnék kifizetni sem a chip, sem a kötelező oltás árát, de ez így nem működik. Költözéskor sokan hagyják hátra az állataikat, és örökléskor is gyakori, hogy a házat/lakást viszik, de a benne lakó állat már nem kell.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top