nlc.hu
Mindennapok

Ezért mondjuk, hogy egészségedre

Ezért mondjuk, hogy egészségedre, amikor valaki tüsszent

Amikor valaki tüsszent, magától értetődő módon azt mondjuk neki: Egészségedre! Hiszen így illik. De vajon miért?

Szinte a világ összes országában szokás a tüsszentő embernek valami jót, elsősorban egészséget kívánni. Az angol Bless you! (Áldás rád!) vagy a német Gesundheit! (Egészség!) nemzetközileg is ismert kifejezések erre, de például arab országokban azt mondják Alhamdulillah!, vagyis Dicsőség Istennek!, az olaszoknál a Felicità! (Boldogság!), míg a franciáknál Dieu vous! (Áldjon az Isten!) használatos. Kínában a tüsszentőnek azt mondják, Bai sui!, ami annyit jelent: Élj 100 évig!, míg a mongoloknál a Burkhan örshöö!, vagyis az Isten bocsásson meg neked! használatos.

Tüsszentés

Fotó: Getty Images

A tüsszentés utáni jókívánságnak évezredes hagyománya van, a pontos eredetének azonban több magyarázata is létezik. 

A legnépszerűbb elmélet az, hogy a szokás Rómából származik, azokból az időkből, amikor bubópestis pusztította Európát. A tüsszögés volt a pestis egyik fő tünete, és a vélekedések szerint I. Gergely pápa azt javasolta a híveknek, hogy tüsszentés után mondjanak el egy apró imát, vagyis az Isten áldjon meg! kívánságot, hogy megóvják a beteget a haláltól.

Egy másik verzió szerint egykor úgy tartották, hogy a tüsszentés elválasztja a lelket a testtől. Annak megakadályozására pedig, hogy az Ördög ebben az óvatlan pillanatban ellopja a lelket, elhangzott a Isten áldjon meg! mondat. Egy rokon teória értelmében a tüsszögés az egyik módja, hogy a test megszabaduljon a Sátán befolyásától, a tüsszentést követő áldásnak pedig az a célja, hogy védelmet nyújtson a gonosz ellen. Ebben az esetben viszont a tüsszentőnek nem szabadott köszöntet mondania az áldásért, azzal ugyanis már a hiedelem szerint visszahívta az Ördögöt. 

Létezett egy olyan elmélet is, miszerint a tüsszentés megállítja a szívet, a jókívánsággal viszont visszaránthatjuk a tüsszentőt a halál torkából. 

Tudtad?

  • A tüsszentés egy automatikus reflex, amelyet nem lehet megállítani, ha elkezdődik.
  • A tüsszentés akár 160 km/órás sebességgel is haladhat, a belőle származó cseppek pedig akár 8 méterre is elrepülhetnek. 
  • Az emberek nem tüsszentenek, amikor alszanak, mert olyankor az idegreflexben részt vevő idegek is pihennek.
  • Az emberek 18-35%-a tüsszent, amikor hirtelen erős fénynek van kitéve.
  • Vannak, akik akkor is tüsszögnek, amikor a szemöldöküket szedik, mert az arc idegvégződései irritálódnak, majd impulzust bocsátanak ki, amely eléri az orrideget.

 A tüsszentés utáni jókívánság ma már persze elsősorban egy udvariassági formula, mely a legtöbb kultúrában érvényben van. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top