nlc.hu
Mindennapok

Aranyárban a tojás, 150 forintos árplafont jósolnak

2-3 doboz tojás áráért már tyúkot lehet venni – Aranyárban a tojás, de mik a lehetőségeink?

A 130 forintos tojásárak mellett átértékelődik az aranytojást tojó tyúk fogalma is. Olcsó alapélelmiszerből hónapok alatt lett kétszer is jól meggondolt beszerzés a boltban a tojás. Megváltoztathatja a fogyasztási szokásainkat az új árazás?

Egy-két éve még, ha egy olcsó reggelit akartunk összedobni, vagy nem akartunk drága húst feltétnek, alapmegoldás volt a tojás. Idén azonban akkorát ugrott a tojás ára, hogy hirtelen felértékelődött a bundás kenyér is egy tányér spenót kísérőjeként.

Ha a boltban csak egy kenyeret, egy doboz tojást és egy üveg olajat emelünk le a polcról, 2500 forint alatt nemigen ússzuk meg, és még egyszer: ebből bundás kenyeret tudunk készíteni, aminél egyszerűbb és hétköznapibb étel kevés van.

Hétvégi családi rántotta matek

Mérettől és a tyúktartás típusától függően jelenleg 90-130 forint egy tojás ára az élelmiszerboltokban, a biotojás darabjáért pedig 145-150 forintot is elkérhetnek. Képzeljünk el egy hétvégi, nagy családi rántottázást átlagos árakkal számolva, a következő minőségi kategóriában: nem olívaolajjal, hanem finomított napraforgóolajjal sütünk. Nem különleges sajtot és kolbászt választunk, hanem a tömegtermékeket. Kenyérből nem a legolcsóbb, szétmálló bélzetűt választjuk, hanem az eggyel jobb minőségű, de nagyipari fehérkenyeret, aminek jelenleg már 1600 forint körüli a kilónkénti ára. (Kis érdekesség: a rozskenyerek kilója 2200 forint, a rusztikus csavart kenyereké 2300 forint, a sokmagos rozsos kenyereké 2600 forint körül alakul.)

Egy doboz tojás (1200 Ft), 25 dkg trappista (1250 Ft), 20 dkg lángolt kolbász (800 Ft), étolaj (700 Ft), egy kiló kenyér (1600 Ft).

5550 forint egy családi sajtos-kolbászos rántotta, ha négy fővel számolunk, és dőzsölés van: apuka és anyuka eheti három tojásból is.

Ha tehát szombaton és vasárnap is rántottázik egy négy fős család, 11 ezer forint alatt nem ússza meg.

Felkerestünk egy olyan családot is, akik bevállalták Budapesten a tyúktartást. Nyilván nem panelban, hanem egy külvárosi kertes ház hátsó udvarában tartják őket, a szomszédokkal pedig nem érintkezik a ketrec és az udvar.

Tojás

Burzsuj reggeli (forrás: Getty Images)

„Mi megszerettük a tyúktartást, az amerikai fekete óriás jersey tyúkot már passzióból szereztük be”

Jelenleg 3000 forintért már szép, testes tojótyúkot lehet vásárolni. Másik lehetőség venni egy 4-5 hónapos jércét, ami 1700-1900 forintért kapható, és felnevelni tojónak” – avat be a családfő, aki egy hirtelen ötlettől vezérelve szerezte be az első tyúkokat, majd szabályosan megszerette a tyúktartást.

Nem kötelességként, hanem hasznos hobbiként tekint rá, azzal a jó érzéssel, hogy legalább ezen alapélelmiszer esetében pontosan tudják, hogy jól tartott állatoktól származik, tulajdonképpen biotermelésből.

Még nem érte el a mai luxusárakat a tojás, amikor az első tyúkok érkeztek hozzájuk, de ma már a négy fős család konyhai büdzséjében igenis megmutatkoznak az előnyei.

„A tyúkjaink csúcsformában 26 óra alatt adnak egy tojást, hirtelen időjárásváltozáskor belassulnak, és csak kétnaponta tojnak.”

A tyúktartás nagy előnye, hogy igénytelen, könnyen tartható állatok. Enni, inni kell kapniuk, valamint tisztán tartani a ketrecüket és udvarukat. Felváltva etetik őket kukoricával, amihez emésztést serkentő zúzalékot kevernek, valamint egy hazai agrármárka tojótyúk tápkeverékével, aminek kilónkénti ára mindössze 295 forint. „Mi őszintén szólva nem is számoljuk ki, mennyibe kerül a tartásuk, igazából nem tétel.”

Tojás

Forrás: MTVA

Vadászhat rá viszont görény, nyest, menyét és róka. Valószínűleg nyest volt az az éjjeli vadász is, amivel már meggyűlt a család baja. Éjjelre persze be vannak zárva a tyúkok, napközben kint kapirgálnak. Arra a kérdésre, hogy télen igényelnek-e fűtést, a válasz nem. „Ha hidegre fordul az idő, ők ellátják magukat, bevackolnak a tollazatukba. Kánikulában és nagy hidegben viszont megváltozik a tojás ritmusa, belassulnak a tyúkok.”

Kérdések a séfhez

Bűvészkedéssel ér fel manapság a konyhai számtan a vendéglátásban is. A séfeknek élelmesebbnek kell lenniük, mint valaha. Beépíteni az étlapokra olyan fogásokat, amelyek a mai helyzetben is szolidabb összegből kihozhatók, míg más tételek esetében be kell vállalni a ráfizetést.

„Olyan furcsaságok történnek az élelmiszerárak terén, hogy már azzal viccelődünk: parmezánnal fogom kérni a lángost, annyira drága lett a trappista sajt.”

„A tojás áremelkedését mi kevéssé érezzük meg, mint a cukrászatok” – mondta el Tivadar György, a budapesti Caviar & Bull étterem séfje. „Sokkal jobban fáj a tejföl, a túró és más tejtermékek áremelkedése, vagy például a kacsamájé, ami a tavalyi 7500 forintról idénre 14 ezer lett.”

Kíváncsiak voltunk, hogy az élelmiszer-nagykereskedelemben ismert és kapható kényelmi, valamint tojáspótló termékek jelenthetnek-e spórolási lehetőségeket. Kapható tetrapak csomagolású teljes tojáslé, folyékony tojássárgája és -fehérje, valamint tojásporok is, azonban utánaszámolva ezek még nagyobb tételben sem jelentenek alacsonyabb árakat. Egy kilogramm tojáspor 99 tojásnak felel meg, és kb. 9000 forintért kapható egy kiló tojáspor. Így 90 forintra jön ki egy tojásnyi por ára.

Tojás

Utopisztikus tojásárak 2020 elejéről (forrás: MTVA)

„Arra természetesen van kapacitásunk, hogy friss tojást üssünk fel az ételekhez, ezen nem fogunk spórolni. Mi a kényelmi termékek közül pasztörizált tojássárgáját és tojásfehérjét használunk, de nem pont kényelmi szempontokból. A szétválasztott, pasztörizált tojásokat elsősorban a bártenderünk használja koktélokhoz élelmiszerbiztonsági okokból, hiszen a tojás kényes jószág, így a legbiztonságosabb. A tojáshelyettesítő porokat pedig a cukrászatokban alkalmazzák, ahol hatalmas mennyiségben igénylik ezt az élelmiszert. A profi receptekben ráadásul grammra mérik a tojást, nem darabonként, mint az otthoni receptekben, hiszen teljesen pontosan csak így adhatóak meg a mennyiségek, tekintve, hogy a tojások mérete eltérő.”

Ha fontos, milyen tartásból származik a tojásunk

A tojásokon lévő termelői kód magyarázata: az első számot kell figyelni a számsorban, ami így épül fel: X-YY-ZZZZZZZZ. A legelső tag, az X helyén jelölik az alkalmazott állattartási technológiát.

0 – ökológiai (bio): ketrecen belül 6 tyúk/négyzetméter; 1 tyúkra a szabadban 4 négyzetméter legelőterület jut
1 – szabad tartás: ketrecen belül 9 tyúk/négyzetméter; 1 tyúkra a szabadban 4 négyzetméter legelőterület jut
2 – alternatív tartás: ketrecen belül 9 tyúk/négyzetméter; a szabadban legelőterület nem áll rendelkezésre
3 – ketreces tartás: ketrecen belül 1 tyúkra 750 négyzetcentiméter jut; a szabadban legelőterület nem áll rendelkezésre

YY: származási ország betűjele. ZZZZZZZZ: állategészségügyi azonosító szám.

Változhat-e a drágulás miatt a szerepe a konyhában?

A tojás továbbra is alapélelmiszer. Várható is, hogy a kormány az élelmiszerársapkákat hamarosan kiterjesztik a tojásra is. Arra a kérdésre, hogy megváltozhatnak-e hosszú távon a fogyasztási szokásaink, csak tippelni lehet. Gyerekkorunkban sokan ettünk cukrozott tojáshabot olcsó nassolásként. Ez a trükk immár a múlté.
 
A tojást ugyanakkor minden napszakban esszük, sós és édes ételekhez is. Szerepe van az ételek konzisztenciájának megteremtésében is: összefogja a sütemények tésztáját, habot verünk belőle és a többi. Eltűnni értelemszerűen nem fog, és nem lesz a gazdagok kiváltsága sem, de elképzelhető, hogy az olyan recepteket mellőzni fogjuk, amelyekbe 8-10 tojást kell felütni, mintha nem lenne holnap.

Vegán trükkök: növényi megoldások tojás helyettesítésére

  • A csicseriborsóliszt egy kincs, készülhet belőle növényi omlett vagy a csicseriborsó-konzerv levéből tojáshabhoz hasonló hab, ez az aquafaba. A csicserikonzervből pillanatok alatt készülhet falafel vagy hummusz is, de pörköltalapként is kiváló.
  • A tojásmentes nokedli vagy palacsinta ideális alapja a zabliszt.
  • A lenmag összeőrlésével „lenmagtojást” hozhatunk létre, ami akárcsak a tojás, összetartja az élelmiszereket.

Tovább a cikkre: Bundás kenyér tojás nélkül? Sokaknak lehet ajándék a vegán bundás kenyér receptje – sósan és édesen

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top