nlc.hu
Mindennapok

A fehér szoba mint kínzási módszer

Hiába lesznek szabadok, ez a kínzási módszer örökre nyomot hagy az egykori foglyokban

Egyikőjük elmondta, milyen hatása volt annak, hogy ezt a módszert alkalmazták rajta.

Úgy tűnik, hogy az emberek meglehetősen kreatívak, ha arról van szó, hogyan kell kínozni másokat, és talán meg sem kell említeni, hogy nemcsak testi, fizikai kínzás létezik, vannak olyan módszerek, amik pszichére hatnak.

Az egyik ilyen az ún. fehér szoba, vagyis amikor valakit egy olyan helyiségbe zárnak be, ahol minden fehér színű, és ahol szinte semmilyen inger nem éri. Iránban főként politikai foglyoknál alkalmazták ezt a technikát, és Amir Abbas Fakhravar újságíró volt az egyik fogvatartott, akit egy ilyen szobába zártak be még a 2000-es évek elején.

Fehér szoba

Képünk csak illusztráció. (Fotó: Getty Images)

Nem elég, hogy az ablak nélküli helyiségben a falak fehérek voltak, a férfinak fehérbe kellett öltöznie, az étel fehér rizs volt fehér tányéron tálalva, és ha ki kellett mennie a mosdóba, akkor egy fehér lappal jelezhette az őröknek, nem volt szabad ugyanis megszólalnia. Egyik sorstára, Ebrahim Nabavi szerint az a legrosszabb ebben a módszerben, hogy azután sem érezte magát szabadnak, hogy kiengedték fogvatartói.

„A szabadulásom óta képtelen vagyok altató nélkül aludni. Hiába engedtek ki régen, a magány társadnak szegődik…Egy ujjal sem érnek hozzád, mégis megadod nekik, amit kérnek. Eleget tudnak rólad, hogy ezekkel az információkkal befolyásolni tudjanak. Elhiszed, hogy az elnök lemondott, hogy náluk van a feleséged vagy hogy valaki, akiben megbíztál, hazudott rólad. Ahogy megtörsz, onnantól ők irányítanak, te pedig beszélni kezdesz” – tette hozzá.

(via LadBible)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top