nlc.hu
Mindennapok

Egyre több szingli nő, el is áruljuk, hogy miért!

Egyre több szingli nő van a világban, el is áruljuk, hogy miért!

Egyre több az egyedülálló nő a világban, akik bár szeretnének maguk mellé egy társat, mégsem sikerül megtalálniuk a „nagy Ő˝-t.

Egyre több a csinos, ápolt, okos, mégis tartósan egyedülálló (szingli) nő, akiknek nehézséget okoz a párkeresés. A többség, ha azt hallja egy csinos nő szájából, hogy szingli, felhúzza a szemöldökét: a szépséget ugyanis még most is a siker és a boldogság első számú kulcsának szokás tekinteni. Pedig – ahogy azt sokszor a személyes tapasztalataink is mutatják – egy csinos külső még korántsem garancia a sikerre. Sem a párkapcsolatban. Sem az élet más területén. 

Rengeteg nő szeretne párt magának, mégis sikertelen a keresésben (Fotó: Getty Images)

Rengeteg nő szeretne párt magának, mégis sikertelen a keresésben (Fotó: Getty Images)

Érthető, hogy a sok-sok csalódás, az elutasítás és kudarc után az egyedülálló nők egy része magasabbra teszi a lécet, komolyabb elvárásokat támaszt a leendő partnerrel szemben. Észre sem veszik, hogy ezzel elijeszthetik maguk mellől azokat a potenciális partnereket, akikkel – ha esélyt kapnának – ki tudnának alakítani harmonikus kapcsolatot. Sok nő fél attól is, hogy csupán kihasználják majd őket, és egyfajta „trófeaként” – rosszabb esetben mosogatónőként, szakácsként és takarítónőként – tekintenek majd rájuk. Ha ez még nem lenne elég indok arra, miért is félnek kapcsolatokat kialakítani a nők, akkor említsük meg azt is, hogy sokszor egyszerűen az időzítés nem megfelelő az egyik fél részéről. De vajon mi lehet még az oka annak, hogy ennyi magányos nő él a világban? 

Túl magasak az elvárások

Mint ahogyan azt már fentebb említettük, sok nőnek azért nem sikerül párt találnia, mert olyasvalakit szeretnének maguk mellé, aki megfelel minden igényüknek. A lista itt azonban nagyon hosszúra nyúlhat, egy idő után pedig már a világ legtökéletesebb embere sem lenne elég jó, ha egy minden szempontnak megfelelő társat szeretnének maguk mellé találni. Az természetesen érhető, ha egy nő olyan partnert szeretne, akinek az értékrendszere hasonló, vagy akár megegyező az övével, de csak azért elutasítani valakit, mert kék helyett barna a szeme…Nos, ez finoman szólva is túlzás. 

Védekező mechanizmus

Könnyebben mond nemet az ismerkedésre az, akit sok csalódás, esetleg valamilyen trauma ért korábban. Érdekes, hogy a falak felhúzását már gyermekkorban elkezdjük. Azok a szingli nők, akiket gyerekként bántottak az iskolában, vagy akiket rideg szülők neveltek fel, sokkal zárkózottabbak a párkapcsolataikban is. Ez a tulajdonság pedig szinte ellehetetleníti az ismerkedést is. 

Harc az elérhetetlenért

Az is megnehezíti a párkeresést, ha érzelmileg elérhetetlen emberek után vágyakozunk. Rengeteg nő ismeri azt a borzasztó érzést, amikor hiába próbál találkozni, vagy egy mély beszélgetést lefolytatni a kiszemelt férfival, ő valamiért nem megy bele a dologba. Sőt! Kitér, csak a kifogásokat keresi, hogy ez alkalommal éppen „miért nem jött össze” a találkozó, vagy miért nem érdeklődik eléggé. A sokadik ilyen alkalom után akár még azt a következtetést is levonhatjuk, hogy „el vagyunk átkozva”, pedig a kulcs talán az, hogy más típusú partnert keressünk magunknak. 

Félelem az intimitástól

A szakemberek rámutatnak, az esetek egy jelentős részében az is akadályozza a sikeres párkapcsolat kialakítását, hogy sokan félnek kimutatni a valós érzelmeiket. Az intimitással kapcsolatos félelmeink ráadásul olyan cselekedetekre kényszeríthetnek, amivel pontosan azokat az embereket taszítjuk el magunktól, akik érdeklődnének irántuk. Ráadásul a nők egy része csak egy bizonyos típusú közelséget képes elviselni: az a potenciális partner, aki túlmegy ezen a képzeletbeli határon, kudarcra van ítélve. 

Ha kevés az önbizalmunk, egy lépéssel hátrébb indulunk (Fotó: Getty Images)

Ha kevés az önbizalmunk, egy lépéssel hátrébb indulunk (Fotó: Getty Images)

Alacsony önbizalom

Tanulmányok sora bizonyítja, hogy a kevés önbizalom megnehezíti a párkeresést is. Sok nő, miközben vágyna egy kiegyensúlyozott és egészséges kapcsolatra, az alacsony önbizalma miatt meg van róla győződve, hogy senki sem érdeklődik irántuk, így nem is mernek beszélgetést kezdeményezni. A nők egy jó részére igaz, hogy rendkívül kritikus magával, és még egy randi alatt is számtalan dolgon aggodalmaskodhatnak saját magukkal kapcsolatban: „Vajon tetszik neki az alakom? Nem vagyok túl kövér? Látja a ráncaim? Nem ettem/ittam túl sokat? Elég vicces vagyok? stb…” A probléma az, hogy amikor ezeket a belső „hangokat” halljuk, az olyan viselkedést válthat ki belőlünk, ami eltaszíthatja az embereket.

Félelem a versengéstől

Az önbecsülés hiánya gyakran a versengéstől való félelemhez vezethet, amely szintén hátráltatja az ismerkedést. Sajnos sokaknak könnyű alábecsülniük magukat, különösen akkor, ha randizásról van szó. Hamar visszavonulót fújnak, ha azt látják, hogy valaki mást is érdekel az adott személy, akivel ők találkozgatnak. A randizás mindig egy verseny, ezt el kell fogadnunk. Akkor érhetünk el igazi sikereket, ha belátjuk, hogy megéri szembenézni a félelmeinkkel.

A rutin meg az évek

Egyre gyakrabban szerepel a sikertelen ismerkedés okai között a tény, hogy mire kopogtatna a nagy szerelem, sokan már  kialakítottak maguknak egy stabil életet, amelybe csak nehezen – vagy úgy se – tudnak mást is beengedni. Abban a szakemberek is egyetértenek, hogy a korral bizonyíthatóan egyre kényelmesebbek vagyunk, ami egyet jelent azzal is, hogy csak nehezen mozdulunk ki a komfortzónánkból. Pedig egy sikeres párkapcsolathoz néha elengedhetetlen, hogy a Netflix-maraton helyett felhúzzuk a „kalandvágyóbb énünket” és belevessük magunkat az ismerkedésbe…

Érzelmi stabilitás

Téved, aki azt hiszi, hogy csak és kizárólag egy társsal lehet teljes az élete. Bár még mindig vannak nők, akik szerint a párjukkal lett igazán teljes a személyiségük – és ezzel semmi baj nincs –, egyre többen vannak azok, akik úgy gondolják, hogy önmagukban is megállják a helyüket a nagyvilágban. Akik így gondolkoznak, azok nem mennek bele rögtön mindenkivel egy kapcsolatba, ez pedig magányos szingliéveket eredményezhet.

Végtelen lehetőségek 

Bár cikkünkben leginkább azt boncolgattuk, hogy a nők miért lehetnek egyedülállóak, fontos megemlítenünk azt is, hogy minden párkapcsolat és sikertelen ismerkedés két emberen múlik. Nem könnyíti meg a szinglik dolgát az sem, hogy a közösségi média térhódításával mindenki egyre több és több lehetőség közül válogathat, sőt, olykor egyszerre „több vasat is a tűzben tart”. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top