#Magabiztos nőnek lenni jó
Szponzorált tartalom

Miről mesél a menstruációs vér? Milyen esetben kell orvoshoz fordulnunk?

Egy csomó kellemetlenséggel jár, de jó, ha tudjuk, hogy a menstruációs vér színe és állaga sok mindent elmondhat az egészségünkről. Ha így tekintünk rá, talán valamivel könnyebb elfogadni azt a pár kellemetlen napot is.

Amikor menstruálunk, a méh megvastagodott nyálkahártyája válik le vérzés kíséretében, ezért van az, hogy szilárd állagú szövetdarabokat is tartalmaz a menstruációs vér, melynek színe a feketétől a sötétbarnán át a vörösig változhat, attól függően, hogy a távozó szövet mennyire elöregedett. Ez teljesen normális. A menstruáció alkalmával távozó folyadék színe és állaga hónapról hónapra, de akár egy menzesz alatt is változik. Befolyásolják hormonális változások, az étrend, az életmód, ugyanakkor komoly fertőzések és betegségek is okozhatnak színváltozást.

Lássuk is részletesen, mire utalnak a színek!

Fekete

Ha a menstruáció elején vagy végén fekete színe van a vérnek, nem kell aggódni. Ez csak annyit jelent, hogy a vég régi, oxidálódott, magyarul hosszabb időt vett igénybe a méhből való távozása. Ritkán a fekete folyadék azt is jelezheti, hogy a vér elakadt a hüvelyben. A hüvelyi elzáródásnak azonban további tünetei is vannak:

  • kellemetlen szagú váladék,
  • láz,
  • vizelési nehézség,
  • viszketés vagy duzzanat a hüvelyben vagy a hüvelybemenetnél.

Barna vagy bordó

Akárcsak a fekete, leggyakrabban a bordó és a barna szín is a régi, oxidálódott vér jele, és mind a menstruáció elején, mind a végén előfordulhat, nem jelez problémát. A barna színű vér vagy a barna csepegés lehet a terhesség korai jele is. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha terhesség alatt tapasztalunk bármiféle vérzést, akkor azonnal keressük fel a nőgyógyászunkat.

Gyermekágyi folyás

Ez a sötétvörös vagy barnás folyás szülés után szokott előfordulni. Nem kell aggódni miatta, ez pusztán a fölösleges vér és szövetek ürülése a méhből, ami várandósság után teljesen normális. A szülés utáni vérzés időtartama egyénenként változik, nem is tapasztalja mindenki, de akinél előfordul, annál sem tart néhány hónapnál tovább. Ha azonban erős vérzést tapasztalunk, akkor mindenképp keressünk fel egy nőgyógyászt.

Figyelj a testedre szülés után is! (Fotó: iStock)

Figyelj a testedre szülés után is! (Fotó: iStock)

Élénk vörös

Az élénk szín mindig friss vért jelez. Van, akinél a menstruáció folyamán végig ilyen a távozó vér színe, és akadnak olyanok is, akiknél a ciklus elején élénk, majd folyamatosan sötétedik. Ez rendjén is van.

Aggódni akkor kell elkezdeni, ha köztes vérzést tapasztalunk, amelynek élénkvörös színe van. A méhnyakrák tünetei:

  • erősebb vérzés,
  • hosszan tartó, elnyúló menstruáció,
  • szex utáni vérzés,
  • kellemetlen szagú hüvelyváladék,
  • fájdalom a hát alsó részén, deréktájékon vagy a lábakban,
  • csökkent étvágy,
  • megmagyarázhatatlan súlyvesztés.

Rózsaszín

Rózsaszín vérzés akkor fordulhat elő, ha a menstruációs vér hüvelyváladékkal keveredik. A hormonális fogamzásgátlók használata és minden olyan tevékenység – például sport –, amely az ösztrogénszint csökkenésével jár, ugyancsak okozhatja azt, hogy a havivérzés gyengébb intenzitású és rózsaszínes.

Szenvedélyesebb szexuális együttlét alatt is keletkezhetnek a hüvelyben kisebb sérülések. Az innen származó vér a hüvelyváladékkal keveredve szintén okozhat rózsaszínes folyást. Illetve bizonyos életmódbeli változásokra is utalhat a rózsaszínes vérzés, például:

  • jelentős fogyás,
  • egészségtelen étrend,
  • vérszegénység.

Ha huzamosabb ideig fennáll a rózsaszínes vérzés, vagy netán terhesség alatt jelentkezik, mindenképp forduljunk orvoshoz, hogy megbizonyosodjunk a dolog okáról, mert legrosszabb esetben vetéléshez is vezethet.

Narancsszínű

Néha megesik, hogy a hüvelyváladékkal keveredő vér narancssárgás színű, de az is gyakran megesik, hogy ez a szín fertőzést jelez, például vaginózist vagy trichomonázist. Ha narancssárga vérzést tapasztalunk, érdemes figyelni az egyéb kísérő tünetekre is. Ha hüvelyi viszketést vagy kellemetlen szagot is tapasztalunk, mindenképpen szükséges szakorvost felkeresni.

Szürke

A szürkés váladék általában a bakteriális vaginózis tünete, ami a hüvelyben élő káros és hasznos baktériumok egyensúlybomlásának következménye.

A bakteriális vaginózis további tünetei:

  • viszketés a hüvelyben és környékén,
  • a hüvely kellemetlen, halhoz hasonló szaga,
  • fájdalmas, égő érzés vizeléskor.

Ha ezeket veszed észre magadon, haladéktalanul keresd fel nőgyógyászodat. Ne izgulj, a bakteriális vaginózis általában antibiotikummal kezelhető. Amennyiben a szürke váladék terhesség alatt jelentkezik, és vérrögöket is tartalmaz, mindenképpen fordulj orvoshoz, ugyanis vetélést jelezhet!

Vérrögök

Volt már arról szó, hogy a menstruáció alkalmával szövetdarabok, vérrögök is távoznak a szervezetünkből, ami teljesen normális. Problémára akkor kell gyanakodni, ha a rögök szokatlanul nagyok, illetve ha a vérzés nagyon erőssé válik (értsd: kevesebb mint 2 óránként kell tampont vagy betétet cserélned), illetve, ha a menstruációd egy hétnél tovább tart. A szokatlanul erős vagy hosszan tartó vérzést okozhatja ciszta, polip, hormonális zavar, gyulladásos betegség, méhen belüli fogamzásgátló eszköz, bizonyos gyógyszerek, de állhat a háttérben méhnyakrák is.

Szóval lényeg a lényeg: vedd komolyan, ha változik a menzeszed, figyelj a színekre, a szagokra és az érzetekre, és ha valami nem stimmel, fordulj orvoshoz! Még mindig jobb, ha ok nélkül aggódsz, mint ha félvállról veszed a jeleket, és nagyobb baj történik.

Forrás: Medical News Today

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top