#Magabiztos nőnek lenni jó
Szponzorált tartalom

Minden, amit tudnod kell a menstruációról kendőzetlenül

Nem kell tabuként kezelni a menstruációt, sőt minél több információt szerzel róla, annál jobb!

Sok olyan információ van a menstruációról, amit tudnod kell. A kamaszok leggyakoribb kérdéseire válaszolunk.

Mikor várható az első menstruáció?

A legtöbb lánynak 12 éves kora körül jön meg az első menstruáció, de a szakemberek szerint 10-15 éves kor között bármilyen időpontban normális, hiszen mindenkinek máshogy működik a szervezete. De van pár jel, ami arra utalhat, hogy hamarosan megérkezik a menzeszed:

  • A legtöbb esetben két évvel azután jön az első menstruáció, amikor elkezdenek a mellek kifejlődni.
  • A hüvelyváladék is utalhat rá, ha észreveszed, hogy színtelen, szagtalan folyásod van, akkor hat hónap vagy egy év múlva érkezik az első menzesz.

Milyen rendszeresen kell megjönnie?

Riadalmat okozhat az első időkben, ha nem rendszeres a menstruációd, de megnyugtatunk: teljesen normális jelenségről van szó. Az első menzesz után két-három évig is lehet rendszertelen a ciklus, utána pedig beáll a négy-öt hetes periódusokra. A menstruáció átlagosan 28 naponként jelentkezik, de ez egyénenként, sőt ugyanannál a személynél is változhat, így a valóságban 25-33 naponként kell rá számítani.

Teherbe lehet esni menstruáció alatt?

Igen, az általános tévhittel ellentétben, teherbe lehet esni akkor is, amikor menstruálsz. Sőt, ha még nem kezdtél el menstruálni, akkor is lehetsz terhes, hiszen attól még a hormonjaid aktívak, ezek vezetnek az ovulációhoz, ami a teherbe eséshez kell.  Akkor vagy a legtermékenyebb, amikor az ovulációd napja van, ez általában a következő menzesz előtti 12-16. nap. Ne felejtsd el azt sem, hogy egy spermium több napig képes életben maradni, ezért nem igazán megbízható a menstruációt, ovulációt számolgató védekezési módszer. Ezért mindig, minden esetben védekezz, ha szexuális életet élsz, hiszen a teherbe esésen kívül a nemi betegségek, fertőzések veszélye is fennáll.

Milyen hosszú egy menstruáció?

Egy menstruáció általában öt napig tart, de az ettől eltérő, rövidebb vagy hosszabb időtartam is lehet normális. Ha túlságosan elhúzódik, és tíz napnál tovább is vérzel, akkor azért mindenképp keress fel egy nőgyógyászt.

menstruáció ciklus tudnivaló

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Mennyi vér távozik a menstruáció alatt?

Úgy tűnhet, hogy sok vér távozik, pedig igazából pár evőkanálnyi mennyiségről van szó az egész menstruáció alatt. Ennyi vérzés mellett napjában hatszor érdemes cserélni a betétet, tampont vagy intimkelyhet.

Az egész életünkben jelen van a menstruáció??

Csak addig tart a menstruáció, amíg el nem kezdődik a változókor (45-55 éves korod körül), mert akkor a hormonális változások miatt többé nem lesz menzeszed, innentől kezdve nem számít a nő fogamzóképesnek. A változókor emellett egy sor más tünettel is jelentkezik a menstruáció elmaradásával, például számíthatsz hangulatingadozásokra, váratlan hőérzet-változásokra, de nem kell tragikusan felfogni a helyzetet, inkább egy új kezdetet érdemes látni benne, a nőiesség egy új korszaka köszönt majd rád. És persze akkor sem fogsz menstruálni, amikor majd úgy döntesz, gyereket szeretnél és terhes leszel.

Mit tehetsz a menstruációs görcsök ellen?

Számtalan házi praktika létezik, ami segíthet oldani a görcsöket, ezek közül meg kell találni, melyik használ neked leginkább. És persze, ha egyik sem enyhíti a fájdalmaidat, akkor vannak menstruációs görcsökre való gyógyszerek is.

Ha fájdalmaid van, próbáld ki a következőket:

  • Tegyél egy melegítő párnát az alhasadra.
  • Igyál sok folyadékot, a meleg teák ilyenkor a barátaid.
  • Végezz pár nyújtógyakorlatot, a könnyű testmozgás, séta sokat lazíthat a görcsökön.
  • A meleg vizes zuhany is segíthet.
  • Táplálkozz kiegyensúlyozottan, mert az éhezéstől csak még jobban fog fájni a hasad.

Ne feledd, hogy a menstruáció egy lány életének természetes, egészséges része, nem kell lemondanod miatta semmiről. Nyugodtan örülhetsz neki, sőt ünnepeld meg, mert a nőiséged egyik szimbóluma.

További cikkek a menstruációról:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top