#Magabiztos nőnek lenni jó
Szponzorált tartalom

A nagyanyám szerint el kell bújni, amíg menstruálok

Sok tévhit kering a menstruációról, nagymamáink korában még egészen másképp kezelték ezt a helyzetet, lehet, hogy a te is hallottál párat ezek közül.

Nem szabad hajat mosni, nem szabad fürödni és különben is, jobb ha csak fekszünk, és csendben szenvedünk menstruáció közben. És persze rendes asszony nem beszél a menzeszről, és elbújik a világ elől, mert az magánügy, nem tartozik senki másra. Összeszedtünk pár olyan régi tanácsot, amit inkább ne fogadj meg.

1. Ne mosd meg a hajad és ne fürödj menzesz alatt!

Nincs semmiféle negatív hatása a hajmosásnak vagy a fürdésnek, amikor menstruálsz, sőt igazából egy kellemes, meleg fürdő még segíthet is az alhasi görcsök enyhítésében. Azt tartották ugyanis, hogy a fürdés közben a fürdővízből könnyebben kaphat fertőzést a menstruáló nő, de természetesen ez nem igaz, nem jut be a fürdővíz a hüvelyen keresztül a testedbe, így ettől nem kell félni.

Ha nincs kedved beülni egy meleg vízzel teli kádba, akkor is érdemes a melegítés technikáját alkalmazni melegvizes palackkal vagy akár csak egy párnával, ha görcseid lennének. A hajmosást valószínűleg a hormonális változás miatt mondták nagyanyáink, hiszen ilyenkor a zsírosodás is más mértékű lehet, de káros hatással biztos nem lesz a hajadra, ha menstruáció alatt megmosod.

2. Ne menj úszni!

Ez a tanács valószínűleg akkor keletkezett, amikor még nem voltak elérhetők a nők számára a tamponok és intim kelyhek. Logikus, hogy nem szabad menni uszodába, vagy fejest ugrani a tóba, ha betét van a fürdőruhában, de a mai eszközökkel már biztonságosan lehet úszni nyugodtan, menstruáció alatt is.

3. Csak semmi testmozgás!

Régebben még úgy kezelték a menstruáló nőt, mint egy beteg embert, pihennie kellett és lehetőleg távol kellett maradnia a többi embertől. Ma már tudjuk, hogy a menzesz egy természetes dolog, nem kell csak emiatt lemondani a testmozgásról, ha amúgy rendszeresen szoktál edzeni. Ráadásul a mai világban olyan görcsoldó gyógyszerek állnak a rendelkezésünkre, hogy a fájdalom sem állhat a mozgás útjába.

menstruációs ciklus tévhitek

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

4. A tini lányok ne használjanak tampont!

Nem kell félteni a tampontól vagy az intim kehelytől a tinilányokat, csak azért, mert hüvelybe kell felhelyezni ezeket az eszközöket. Egészségügyi szempontból nincs ok arra, hogy ne használják, csak azt kell megtanítani neki alaposan, hogyan helyezzék fel helyesen, hogy ne legyen kényelmetlen. Attól sem kell félni, hogy elvennék ezek a hüvelyen belüli eszközök a szüzességet, már bebizonyították azt is, hogy nincs köze a szüzességnek és a tamponnak, kehelynek egymáshoz, csak a szexuális élet veheti el a szüzességet.

5. Ne beszélj a menstruációról a lányodnak, mert megijeszted!

Rendkívül káros, ha elmulasztjuk egy lány menstruációs edukációját, és felkészületlenül éri az első menstruáció. Nem tabuként kell kezelni, hanem épp ellenkezőleg: minél nyíltabban kell a menstruációról beszélni, hiszen az életük szerves része lesz már tinikoruktól kezdve, tudniuk kell, mi történik ilyenkor a testükkel és milyen eszközök állnak a rendelkezésükre, hogy könnyen teljenek ezek a napok. A felvilágosítás fontos, el kell kezdeni a gyerekek pici korában ahhoz, hogy mire elkezdenek menstruálni, természetes legyen számukra. 

További cikkek a menstruációról:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top