#Magabiztos nőnek lenni jó
Szponzorált tartalom

5 kérdés a menstruációról, amit nem mertél feltenni

Normális, ha a menstruációs vérnek van szaga? Ideális esetben meddig tart a menzesz, mikor sok és mikor kevés? Kérdések, amikre jó, ha tudod a választ!

Vannak olyan kérdések, amiket még felnőtt fejjel sem merünk feltenni, pedig a legtöbbünket foglalkoztatja. Tégy rendet a fejedben a menstruációddal kapcsolatban!

Milyen a normális menstruáció?

Ahány nő, annyiféle menstruációs ciklus létezik, ezért valójában olyan, hogy normális, nem létezik. Pontosabban van egy spektrum, amin belül átlagosnak, egészségesnek mondható a menzesz. Van, akinél 2-3 napig tart, másnál majdnem 1 hétig is elhúzódhat a vérzés, mint ahogy az sem egyezik, hogy a menstruáció alatt mennyi vér távozik. Van, akinek még felnőttként is elég 1-2 kisebb tampon naponta, míg másnak a legnagyobb méretűt is cserélnie kell 3 óránként. Arra ügyelj, hogy ha tudod, hogy nálad a rövid ideig tartó, gyengébb vérzés a jellemző, azonban mostanában a menstruációd tovább tart, mint 1 hét, feltétlen konzultálj a nőgyógyászoddal!

Mitől függ, hogy milyen tünetekkel jelentkezik a PMS?

A PMS, azaz a premenstruációs szindróma tünetei sokfélék, és még egyénenként is eltérők lehetnek: az egyik hónapban lehet, hogy a fejed fáj, a következő hónapban a hasad, és van, amikor szinte tünetmentesen zajlik a PMS időszaka. Az, hogy miként reagálunk a PMS-re többek között attól is függ, hogy éppen milyen lelkiállapotban vagyunk, mennyi a stressz az életünkben, a szervezetünk mekkora mértékben érzékeny a hormonális változásokra, milyen ételeket eszünk és mennyit mozgunk. Ezért fordulhat elő, hogy egyik hónapban erős hasi görcsök, puffadás, derékfájás és hányinger jelzi a PMS-t, amíg a másikban ezek a tünetek nem feltétlen olyan erősek. Ha erős hastáji, vagy deréktáji fájdalmat tapasztalsz, olyan fájdalomcsillapítót válassz, ami nem csak a fájdalmadat tompítja, hanem görcsoldót is tartalmaz!

Normális, ha hangulatingadozásaim vannak a menstruáció előtt?

A hangulatingadozások normálisnak számítanak a PMS időszakában, azonban tény, hogy nem csupán a PMS okozhatja. Figyeld meg, milyen érzéseket élsz át, és azok milyen rendszerességgel jelentkeznek: ha csak a menstruációd előtt tapasztalod, hogy ingerlékenyebb, feszültebb, enerváltabb vagy, akkor jó eséllyel a PMS tüneteiről van csupán szó. A fáradékonyság, a szorongás, a levertség sokunknál a PMS velejárói, azonban ha ezek az érzetek folyamatosan, szinte minden napodat átszövik, érdemes szakemberrel beszélned, és felderíteni az okokat. A stressz ugyanúgy válthat ki állandó fáradtságot, mint egy bélrendszeri megbetegedés, ezért az egészséged érdekében az orvosoddal együtt közösen járjatok a végére!

Miért van rossz szaga a menstruációs vérnek?

Magának a vérnek nincs kellemetlen szaga, azonban különböző baktériumok, valamint izzadság hatására előfordulhat, hogy nem szagtalan. Az intim higiéniára nemcsak menstruáció idején kell odafigyelni, hanem folyamatosan, a menzesz alatt azonban fokozottabban kell ügyelnünk, és rendszeresen cserélni a tampont, vagy a betétet. Emellett jó, ha kényelmes, jól szellőző pamut fehérneműt viselsz, és ha napközben felfrissítenéd magad, akkor PH-semleges intim törlőkendővel megteheted. De ne ess túlzásba, ugyanis a túl sűrű, azaz a napi többszöri tisztálkodással felboríthatod az intim területek kényes egyensúlyát, ami akár gombás fertőzéshez is vezethet. Mellőzd a túlságosan illatos intim mosakodó géleket és kendőket, parfümöt pedig még véletlenül se használj övön alul!

A menstruáció kimaradása minden esetben terhességet jelent?

Ha aktív szexuális életet élsz, és kimarad a menzeszed, nyilván a terhesség az első dolog, ami az eszedbe jut. Még akkor is teherbe eshetsz, ha fogamzásgátló tablettát szedsz, vagy más módon védekeztél, így, ha még, illetve már nem szeretnél gyereket, érthető, ha bepánikolsz. De a menstruáció kimaradásának számos oka lehet, és egyáltalán nem biztos, hogy terhes vagy. Ha sok a stressz az életedben, ha nagy fokú fizikai terhelésnek tetted ki a szervezetedet – például a szokásosnál intenzívebb edzésekkel –, megváltoztak az étkezési szokásaid, vagy megfertőződtél, esetleg hormonokra ható gyógyszert szedsz, könnyen elmaradhat a menstruáció is. Menj biztosra, és ha kimaradt a menstruációd, keresd fel a nőgyógyászodat!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top