Magyarország kúl

Szagos radír és négyszínű toll, ezeket használtuk anno az iskolában

Minden korszaknak megvannak az ikonikus iskolai tárgyai – a diákok szeszélyei gyorsan változnak, a szülő pedig kénytelen felvenni a tempót.

A általános iskolásokat sok mindennel meg lehet bolondítani. Elég egy kóbor hóbort, egy új divat, és már mindenki szeretne egyet. A szagos radír annak idején menő volt, a négyszínű toll dettó. Csattogott is, amikor húsz gyerek egyszerre váltott kékről pirosra.

Pinterest

undefined

Vagy lendültek a kezek, ha a tanárnő nem hozta be a sajátját, és zöldet akar kölcsönkérni. A fiúk körében népszerűek voltak azok az írószerek is, amiben “történt valami”, értsd: hajó úszott át a Parlament előtt, vagy vitorlás a Balatonon, esetleg egy nő dobta le a ruháit.

Pinterest

undefined

Volt még: rotring ceruza (vékony radírral a tetején), és a Pax toll, de tollat csak onnantól szabadott használni (általában negyedik osztály), mikor csökken a javítás esélye.

63317_504838_1000x700

Mibe pakoltunk?

A merev, műbőrből készült, csatos, alsósoknak való iskolatáskák kötelező elemei voltak az oktatásnak.  A földön birkózó, vagy a táskát ide-oda dobáló fiúk gyakran mentek haza intővel, a felsősök általában szégyellték a gyerekesnek tartott hátizsák formát, és másra vágytak. regi_iskolataska

Kötelező volt és utáltuk, mi az?

A műszálas, zsebes vagy zseb nélküli iskolaköpeny a  legutálatosabb diák-kellék volt. Kötelező volt hordani, aki nem viselte, megrovást kapott.  Védte a hétköznapi ruhát, eltakarta a társadalmi különbségeket, és uniformizált. Mások ezt úgy mondanák, közösségi tudatot teremtett. Csak kékben gyártották, de annak minden árnyalatában (a fehér köpeny és a barna más foglalkozásokhoz volt köthető.)
A köpenyek könnyen száradtak, súlyuk nem volt, és nem gyűrődtek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top