Magyarország kúl

5 érdekesség, amit nem tudtál a Fővárosi Állatkertről

A Fővárosi állat és növénykertben a gyereknek és a felnőttnek is jó, de van itt 5 dolog, ami nincs kiírva a táblákra. Például az, hogy a vízilovat az elefánt szállította egyik helyről a másikra.

A Fővárosi Állat- és Növénykert egyike a világ legrégibb állatkertjeinek: 1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit. Ekkorra 11 nagyobb és több kisebb épület készült el, és mintegy 500 állatot láthatott a közönség.  Az igazgató rövid ideig Leopold Fitzinger müncheni zoológus volt, de már a nyitás előtt lemondott, a helyét Xántus János vette át.

Erzsébet királyné ajándéka

Az állatkert állatai kezdetben főként a Kárpát-medence élővilágából kerültek ki, de volt néhány igazi egzotikum is. Erzsébet királynő például egy zsiráfot ajándékozott az intézménynek, a férje Ferenc József pedig 34 állatot küldött  Schönbrunnból.

Fotó: Stern Ágnes

Deák Ferenc esernyője

Deák Ferenc gyakran járt az állatkertbe, a kedvence egy Kristóf nevű barnamedve volt, akit mindig meglátogatott. Egyszer úgy döntött, hogy ajándékot is visz neki, méghozzá húst, amit az esernyője segítségével nyújtott oda az állatnak, aki sajnos nem elégedett meg az étellel, és az esernyőt is elvette Deáktól.

Fotó: Jean-noël Lafargue

Fotó: Jean-noël Lafargue

Elefántház vagy mecset?

Az állatkert épületeit többször átépítették és fejlesztették, hogy lépést tartsanak az igényekkel, de az 1900-as évek elején az elefántházat a török követség kérésére kellett átépíteni. Ugyanis szerintünk az egy mecsetre hasonlított és sértőnek találták.

Az elefánt segített költöztetni Jónást

Régen bizony sokkal nehezebb volt az állatok költöztetése még a kerten belül is, hiszen nem használtak altatót, és a technika sem volt ilyen korszerű. Jónás, a víziló költöztetésénél  először rá kellett venni az állatot, hogy rávegyék, sétáljon be a számára előkészített hatalmas ládába, ezt pár finom falat segítségével megoldották. Ezután jött az igazi probléma: meg kellett mozdítani a ládát. Az  állatkertnek szerencsére akkor is volt idomított elefántja, a Bébi nevű állat szolgáltatta a tolóerőt. A gondozóknak “csak” a görgőket kellett újra meg újra a láda elé tenni, így költözött át Jónás a Vastagbőrűek Házába

Olvass még a budapesti állatkertről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top