Magyarország kúl

Szikora Róbert dühös lett, és nekiállt punkoskodni

A Nullahategy közölt hosszú interjút Szikora Róberttel, az R-Go alapító-frontemberével és zeneszerzőjével. A szövegből kiderül, hogy Szikora veszettül

A Nullahategy közölt hosszú interjút Szikora Robival, az R-Go alapító-frontemberével és zeneszerzőjével. A szövegből kiderül, hogy Szikora veszettül dühös volt, miután 1982-ben kiszállt a Hungáriából: punkzenekart alapított, de végül hagyta a fenébe az egészet, miután Környei Attila lebeszélte erről. “Attilával már a Hungária előtt is együtt játszottunk a Fermben. Azért őt kerestem fel, mert a korábbi zenésztársaim közül egyedül benne éreztem azt a nyugodt erőt, amire a kiválásom után szükségem volt. Éppen abba akarta hagyni a zenélést, de meggyőztem, hogy csatlakozzon. A lelki állapotomhoz akkor tökéletesen passzolt a punk „rohadjon meg mindenki” attitűdje, és nem is tartottam attól, hogy a műfaj nem illik hozzám, hiszen olyan zeneszerző és szövegíró vagyok, aki több stílusban is képes alkotni. Már megvolt a színpadterv, benne egy „A zenekar etetése tilos” felirattal meg hatalmas rácsokkal és készítettünk egy felvételt is, amikor Környei azt mondta: „Te Robi, unikum ez a cucc, téged viszont nem így szeretnek. Te egy aranyos srác vagy, ez nem neked való”. A punkot így hát elengedtük, de kigondoltam egy másfajta formátumot is: harmincas évekbeli jazz, a színpadon hátrazselézett hajjal, részben németül nyomtuk volna a dalokat, mintha csak egy berlini kocsmába csöppentél volna a háború előtt. Ebből sem lett semmi, de aztán elhoztam néhány számot, amit még a Hungáriában írtam, feljátszottuk és minden stimmelt. Nem véletlen, hogy azokból állt össze az R-Go, akik akkor „véletlenül” ott voltak. Számomra nyilvánvaló, hogy a Jóisten kívánta így, az Ő akaratát pedig soha nem hagytam figyelmen kívül.”

 

Az interjúban Szikora beszél az új előadókról, hogy Ganxsta Zolee-n, Dopemanen és a Wellhellón kívül ma már nem tudna senkit parodizálni (anno két paródialemeze jelent meg, ebből az egyik az Így jácctok ti), illetve szóba kerül az X-Faktor, a 2018-as jubileumi R-Go koncert, és egy Gábor Zsazsa életét feldolgozó mű is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top