Magyarország kúl

Betegsége: Szülés – Az ötvenes években valami félrecsúszott

Régi dokumentum került elő a Deutsch család hagyatékából. Deutsch Éva megtalálta a születési anyakönyvi kivonatát, amelyben egészen furcsa bejegyzések is voltak.

„Anyukám Kiskunhalason élt a családjával és az ikertestvérével – meséli a Magyarország Kúlnak Deutsch Éva. – A nagymamámnak nehéz szülése volt, 35 évesen szült ikreket, élete első várandósságából. Keresztanyámról már le is mondott: anyukám után néhány órával később született meg, és úgy nézett ki, hogy nem marad meg. De szerencsére nem így lett, sőt, a keresztanyám még mindig él, anyukám viszont már nem. Senki nem gondolta volna akkor, hogy anyukám majd nagyon fiatalon szintén édesanya lesz.

Éva anyukája

Csakhogy Kiskunhalasra helyezték az apukámat, mint katonatisztet, és beleszeretett anyuba. Anyukám akkor még csak 15 éves volt, de olyan szerelem lobbant fel közöttük, hogy hamarosan én is megfogantam.

Éva apukája

A mai napig nem tudom, hogy miért őt választotta apukám, miért nem a nagynénémet, hiszen egypetéjű ikrek voltak.

Balról Éva anyukája, jobbról a nagynénje, középen Éva

Külön engedéllyel tudtak összeházasodni anyukám kora miatt.

Családi archívum

Családi archívum

Családi archívum

Amikor megszülettem, Sztálinvárosba költöztek. Volt velem gond, mert majdnem kiszáradtam újszülöttként, de szerencsére megmentettek. Anyukám mindig gondosan őrizte a régi dokumentumokat, a terhességi kiskönyvét, a születési anyakönyvi kivonatomat. Még fel is címkézte őket, a fotókat is mind megírta, hogy ki látható rajta, és hogy mikor. Apu imádott fotózni, még egy Amerikából kapott 8mm-es filmkamerája is volt. Amikor apu elment, akkor néztem át az összes fotót, iratot, és akkor csodálkoztam rá a régi írásokra. Szeretek visszafelé nézegetni, ez a múltam. Ma már a fényképek többsége történelmi dokumentumnak is beillene.”

Éva a szüleivel

Éva a családi hagyatékban találta ezeket a különleges dokumentumokat. Például a születéséről szólót, ahol a szülést, mint betegséget tüntették fel, mert nem volt rá külön rubrika, ha kórházban történt.

Régi fotók, régi történetek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top