Magyarország kúl

Így még nem láttad a Balatont, piarista diákok különleges projektje

Néhány tizenegyedikes diák tudományos munkába fogott, aminek eredménye egy különleges felvétel a Balatonról. Több ilyen csapat és projekt kellene az iskolákba.

A Piarista Gimnázium tizenegyedikes diákjai,Cseh Domonkos, Dessewffy Domonkos, Fehér Balázs, Illyés András és Tomka Benedek, kitalálták, hogy a gimnázium fennállásának 300. évfordulója alkalmából különleges projektbe fognak: meteorológiai ballonos mérést végeznek a Balaton felett.

A Piaristák az űrben csapata

Az előkészületek és a gondos tervezés már szeptemberben elkezdődött. A költségeket úgy fedezték, hogy munkájukkal pályáztak a Piarista Diákszövetségnél. Az Országos Meteorológiai Szolgálattól vettek egy léggömböt, amire különböző mérőműszereket szereltek, minden mozzanatot végig lehetett követni a Piaristák Az Űrben Facebook oldalon.

A héliummal megtöltött ballont a a tihanyi Belső-tó partjáról engedték fel, három és fél órás repülése alatt 102 kilométert tett meg és gyönyörű felvételeket készített. Íme, a kisfilm a Balatonról:

 

A diákoknak a projekttel az volt a céljuk, hogy közösen, baráti körben tapasztalatot szerezzenek egy hasznos és kihívást jelentő programmal. A különleges felvétel már csak a bónusz.

A léggömb és a műszerek felengedése előtt
Forrás: facebook.com/piaristakazurben

De hogy jön a piaristákhoz a ballonos mérés?

A csapatnak az ötletet az 1784. augusztus 15-én Szablik István piarista szerzetes által felbocsájtott léggömb adta. A diákok ez alapján gondoltak arra, hogy méltó emléket állíthatnánk számára a Budapesti Piarista Gimnázium 300. jubileumi tanévében egy meteorológiai ballonos méréssel a sztratoszférában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top