Magyarország kúl

Érik a szedd magad füge Zalában

Fügeligetek szépítik a zalai tájat, érik a gyümölcs, érdemes frissen megkóstolni – az aszalt teljesen más.

A füge főleg a mediterrán vidéken érzi jól magát, de nálunk sem ismeretlen. Tormaföldén (Zala megye), egyenesen ültetvényt telepítettek belőle. A legtöbben persze aszalt formában, exportcikként ismerik, aztán akadnak, akik a nyaralás alkalmával frissen is kóstolják, megint mások a fügeborra esküsznek. Egyre többen ültetik el a kertjükbe, és próbálkoznak a termesztésével – a legnagyobb hazai ültetvény viszont Zalában van.

Nálunk a nyár kedvez neki, a tél viszont ellensége, sokaknál fagyott el, Tormaföldén viszont nem. Mielőtt nekivágtak volna a termesztésnek, olasz földeken nézték meg, hogyan is kell ezt csinálni.

A frissen szedett füge nehezen tárolható, gyorsan romlik, ezért friss gyümölcsként való árusítása kissé nehézkes. Aki viszont csak otthonra szeretne vinni néhány kilóval, jó helyen jár, mert szedd magad akció keretében bármikor begyűjthet belőle jó pár kilót.

A cikkben szereplő ligetet  2010 őszén ültették,  500 tő füge került Tormafölde szőlőhegyére. Aki járt erre, azt mondja, turisztikai látványosságnak sem utolsó.

Kóstolni való

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top