Magyarország kúl

Vegyél belépőt PET palackkal

A Somogy megyei Katica tanya 100% megújuló energiaforrásból fedezi az energiaellátását, a belépő egy részét pedig szelektív szeméttel fizetheted.

A Katica Tanyára elsősorban az élményért látogatnak az emberek, de fontos megjegyezni, hogy a helyszínen olyan fejlesztéseket valósítanak meg, amihez (amennyiben energia kell), ők állítják elő a szükséges mennyiséget. Az öko-tudatos családi élménypark eddig is nagyon figyelt a környezetvédelemre, ez most annyiban változott, hogy 70 millió Forint értékben avattak új fejlesztéseket, amelyek segítségével tovább csökkenthetik az ökológiai lábnyomukat. Nézzük például azt, hogy a gyerekek (és a felnőttek is) imádják a benzines gokartot, de az ilyesfajta szórakozás energiafeltételei nem illenek a tanya általános nézeteibe. Azt vallják, hogy aki  ide ellátogat, az hagyjon kisebb ökológiai lábnyomot, mint ha máshova ment vagy otthon maradt volna – a vendégeket hetvenféle bel-és kültéri játék, illetve csúszdapark, vízi élményrészleg és több száz állat várja.

Hajtsd lábbal!

De mitől lesz ökotudatos? 6+1 pont, hogy mindez miként valósul meg:

  1. A fejőhely tetején és a felette álló domboldalon van 33 kW teljesítményű napelem farm, ez fedezi az Élményközpont elektromos áram fogyasztásának 50%-át.
  2. Saját kútvíz: a Katica Tanya saját fúrt kúttal rendelkezik, amely ugyanazt a vízbázist használja, mint a környékbeli települések ivóvizét szolgáltató kutak. Azonban nem vastalanítják a vizet, azaz költséges és energiafogyasztó kezelést nem alkalmaznak. Így azokon a helyeken, ahol nem emberi fogyasztásra használják a vizet, ott ebből a kútból származó víz folyik.
  3. Szélkerék: egy 300 W teljesítményű „szélerőművet” is használnak, ami két akkumulátorban tárolja a megtermelt áramot, ez biztosítja a világítást.
  4. Esővízgyűjtő: a földbe telepített 20 m3-es tartályba gyűjtik a tetőről az esővizet. Mosásra, takarításra használják fel.
  5. Gyökérmezős szennyvízkezelő: ezzel a természetes módon működő megoldással – mindennemű vegyszer vagy energia felhasználása nélkül – tisztítják az Élményközpontban keletkező szennyvizet. Ezáltal évente több ezer kilométernyi szállítást és vegyszerhasználatot takarítanak meg.
  6. Napkollektorok: a karbantartóműhelyük tetején 3 panelből álló hőgyűjtők vannak. Ez adja a konyhának, illetve a vizesblokkoknak a meleg vizet, amikor süt a nap.
  7. Szelektív hulladékgyűjtés: ez a legegyszerűbb módja környezetünk megóvásának. Itt mindenhol két kukát találsz: az egyikbe gyűlik a PET palack, a másikban az egyéb szemét.

Vizeskedni szabad

Fizess petpalackkal!

A Katica tanyán még hulladéktőzsde is van: Magyarországon, de talán egész Európában egyedülálló módon itt  hulladékkal lehet fizetni a belépődíj egy részét. Azaz, ha hozod otthonról a PET palackot (üdítős műanyagpalack), az aludobozt vagy a papírt, itt beszámítják a belépőjegy árába.

Környezettudatosan

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top