Magyarország kúl

5 dalával emlékezünk a ma egy éve elhunyt Somló Tamásra

A magyar zenészvilágot egy személyként rázta meg az a tragikus hír, hogy Somló Tamás 2016. július 19-n elhunyt. Öt dallal emlékezünk meg róla.

A Filmmúzeum Locomotiv GT történetét feldolgozó riportfilmjében Presser Gábor azt mondta Somlóról, hogy „a Somló nem szeret dolgozni… a Somló pihenni szeret. Viszont úgy tud énekelni, mint senki más.” Presser és Somló 1973-tól zenéltek együtt az LGT-ben, Somló Frenreisz Károly helyére. Az LGT fő dalszerzője végig Presser maradt, de ha Somló mégis dalt írt, akkor az általában be is került a zenekar repertoárjába.

Például az Álomarcú lány:

Vagy a Primadonna:

Vagy a Holnap, amit ritkán játszottak koncerten, de egyesek szerint Somló egyik legszebb szerzeménye:

Somló szólistaként is öntötte magából a dalokat, a Patika című sorozat főcímdala az egyik legnépszerűbb dala lett, ez az Olyan szépek voltunk:

Szintén szóló a Sose mondtam:

Egy évvel ezelőtt azt írtuk Somló Tamásról, hogy kacifántos életet élt, ahogy a színpadi emberek általában. 1965-ben végezte el a Magyar Állami Artistaképzőt, itt ismerkedett meg Horváth Charlie-val is, aki akkor balettművésznek készült. Somló 1966-tól járta a világot egy cirkusszal, és amikor hazajött, az Omegával zenélt, majd a Nonstoppal, később pedig az LGT-vel, de tagja volt a KEX-nek is. A folyamatos turnézás, stúdiózás vagy éppen a Szombat esti láz felvételei közepette két feleséget és két élettársat „fogyasztott”, három fia és egy lánya született. A lány a legkisebb, Lili 16 éves, az ő anyukájától 2012-ben vált el. Somló 2013-ban dolgozott a Voice-ban, ítészként kikészítették a társai, sokszor gúnyolódtak rajta.

Már akkor beszéltek róla, hogy nincs jól, de erre rácáfolt, hogy koncertezett, aktív életet élt. 2016 május elején jött a hír, hogy Somló Tamás kórházba került, majd hazaengedtékBetegsége ellenére koncertezett még egywet, de az állapota egyre rosszabbra fordult: 45 kilóra fogyott, és kiderült, hogy nem lehet műteni. Sajnos nem épült fel, 2016. július 19-én elhunyt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top