Magyarország kúl

Porcelántojásban erjesztett, különleges bort készítettek Tállyán

Különleges bort készített a tállyai SZÓLÓ Fine Wine: hordó helyett porcelántojásban erjesztették a folyadékot, és elhagyták a szűrést, a derítést és a kénezést.

Több szempontból is különleges bort készített a tállyai SZÓLÓ Fine Wine. Már a szüretnél odafigyeltek arra, hogy csak kifogástalan fürtöket szedjenek le, de a puro elnevezésű bor legfőbb egyedi vonását a „tojás” adja, amelyben a bort erjesztik.

A speciális, 12 mm falvastagságú porcelánedényre pár éve egy ausztrál honlapon bukkantak. Különlegessége, hogy egészen máshogy fejlődik benne a bor, mivel formájánál fogva folyamatosan áramlik benne a folyadék. Fontos szempont volt a folyamatosan lebegő finomseprő, a borász ettől azt várja, hogy hozzájárul a bor hosszabb eltarthatóságához.

A természetesség jegyében szűrés, derítés és kénezés nélkül töltötték le a bort. Az erjedésből visszamaradt szén-dioxid megőrzése érdekében nyomásálló zárást alkalmaztak, mert jól áll a bornak az extra frissesség.

„Az volt a célom, hogy a bor megőrizze mustszerű, ropogós gyümölcsösségét – meséli Éless Tímea borász. – Bár a kénmentesség most nemzetközi trend, minket mégsem ez hajtott, hanem a kíváncsiság és az elkötelezettség a természetesség felé. Szerintünk érdemes azzal kísérletezni, hogy milyen az, amikor a bor a saját útját járja.”

A SZÓLÓ Fine Wine

A tállyai SZÓLÓ Fine Wine fiatal történet, az első boraikat a 2014-es évjáratból palackozták. Éless Tímea férjével, Éless Tamással 2012-ben kezdtek el szőlőterületeket vásárolni, jelenleg 7 hektáron gazdálkodnak, a területeik főként Tállya körül találhatók. A termékpaletta még nem végleges, de a középpontjában egyértelműen a furmint áll, emellett a hárslevelűre is komoly hangsúlyt fektetnek.

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top