Magyarország kúl

5 érdekesség a hullócsillagokról

Hullócsillag? Mielőtt az égre néznél (mert itt az ideje), tájékozódj egy sort.

Alapfogalmak

Bár az iskolában tananyag, de az már sokunknak elég régen volt, ezért nem árt tisztázni, hogy mit is figyelünk az augusztusi estéken. Utánanéztünk a Wikipédián, hogy mi is a csillag definíciója: a csillag a csillagászat szaknyelvében olyan égitest, amely nukleáris energiát termel, így saját fénnyel rendelkezik, szemben a bolygókkal, amelyek központi csillaguk fényét verik vissza, és elenyésző saját sugárzást bocsátanak ki – olvasható. A hullócsillagok azonban nem az égről leeső csillagok, hanem  azok a fényjelenségek, amelyeket az űrben keringő kisebb kövek, porszemek keltenek a légkörben,  ott felizzanak és az esetek többségében igen rövid idő alatt megsemmisülnek. Tehát a légkörben utazó izzó porszemcsét látjuk hullócsillagnak.

Konkoly-Thege Miklósról

A hullócsillag a meteor népies elnevezése. A jelenség Arisztotelésztől kapta a meteor nevet, ami szó szerint magasban lebegőt jelent. A meteorjelenségek vizsgálatában egy magyar tudós, Konkoly-Thege Miklós is az élen járt, színképvizsgálataival igazolta a meteorrajok és az üstökösök közötti kapcsolatot. 1869-ben ógyallai birtokán csillagvizsgálót építtetett, amelyet az évek során nemzetközi hírű obszervatóriummá bővített, itt végezte a kutatásait is.

Konkoly-Thege Miklós és Hermann Kobold német csillagász. 1880-as évek Forrás: Gothard-hagyaték

A Perseidák

Az augusztus eleji csillaghullásért a Perseidák meteorraj felelős, ami talán a leglátványosabb és legismertebb hullócsillagraj: sok apró porszemcséből állnak, amik a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el, vagyis hullócsillagként végzik. A meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét, innen ered a Perseidák elnevezés.

Forrás: Wikipedia

Szent Lőrinc könnyei

A Perseidákat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik, a rómaiak által halálra kínzott ókeresztény mártír után, akinek ünnepnapját augusztus 10-én tartja az egyház, nagyjából ekkor van a csillaghullás maximuma is. A legenda szerint a kivégzésekor nem saját magát, hanem a bűnösöket siratta, Róma megtéréséért imádkozott, a hullócsillagok pedig az ő tüzes könnyei.

Francisco de Zurbarán festménye Szent Lőrincről Forrás: Colecciones

Hiedelmek

A hullócsillagokhoz több hiedelem is kapcsolódik. Az egyik szerint például a hullócsillagok a szüzességüket éppen elvesztő lányokról adnak jelzést. Egy másik babona szerint, ha hullócsillagot látsz és kívánsz valamit, az egy éven belül valóra válik, de vigyázz, nem árulhatod el senkinek, mert úgy érvénytelen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top