Magyarország kúl

Ezeket a fellépőket ne hagyd ki hétfőn a Szigeten

A sziget hétfői napjának egyik meghatározó irányát az elektronikán nyugvó zenék adják, bár ebbe egy rapper és két pop felé kacsintgató előadó is beletartozik. Emellett lesz még pszichedelikus indierock és lötyögős énekes-dalszerzői fellépés is.

Glass Animals

Az oxfordi pszichedelikus indie rockzenekar debütáló albuma alig három éve jelent meg, de a négytagú banda rendszeresen visszajár hozzánk, negyedik magyarországi fellépésük lesz a Szigeten.

Zaba című 2014-es albumuk fülledt, őserdei ütemei, az itt-ott r&b-s, hip-hopos elemekkel vegyített egyedi hangulata annyira betalált, hogy a semmiből váltak egy csapásra mindenhol keresett csapattá, és végigturnézták a legnagyobb fesztiválokat.

Tavalyi albumuk – amely a How To Be a Human Being címet kapta – folytatta az előző lemez által kijelölt irányt, de kevésbé álomszerű formában. A kisebb hazai klubkoncertek után pedig érdemes megnézni, mire képesek jóval nagyobb tömeg előtt a nagyszínpadon.
Dan Panaitescu Nagyszínpad, 17:45

Mac DeMarco

A 27 éves kanadai énekes-dalszerző, multi-instrumentalista zenész és producer harmadjára érkezik Budapestre, első magyarországi koncertjét még 2013-ban, pár száz ember előtt adta a Kuplungban. Aztán a 2014-ben megjelent Salad Days című második albumával elérte a világhír, rengeteg zenei magazin és blog év végi listájának az élén végzett a lemez, így 2016-ban már ünnepelt sztárként lépett fel az Akváriumban.

A hol folkos, hol dreampopos, máskor meg szörfrockos beütésű zenéjét kevésbe akkurátusan csak lötyögősnek vagy tingli-tanglinak nevezhetnénk, amihez egyszerű és őszinte szövegek kapcsolódnak. DeMarco megjelenése is ezt tükrözi: kimondottan üdítő, hogy a túldizájnolt sztárok mellett általában basic farmer+póló normcore szettben jelenik meg.

Mindenképpen meg kell nézni élőben, mert az könnyed dallamok hamar beszippantanak, és a kedvesen őrült DeMarco is nagyon szórakoztató. Nem ettől a műfajtól várnánk, de rendszeres nála a stage diving, szóval készüljetek a Szigeten is, hogy beugrik a tömegbe.
OTP Bank Színpad by A38, 22:00

Vince Staples

Bár visszatérő kritika, hogy a Szigeten általában olyan előadók lépnek fel, akik már túl vannak karrierjük csúcsán, a 23 éves Vince Staples erre az egyik legjobb cáfolat.

A 2015-ös Summertime ’06 című albumával tette le a névjegyét, a kritikusok a legegyedibb raplemezként méltatták abban az évben. Az idén június végén megjelent második koronggal is ugyanazon a színvonalon folytatta, a zenei hangzást pedig még inkább elvitte a kísérletezőbb, elektronikusabb irányba, olykor house-os, technós, grime-os beütésű alapokra tolja a szövegeket.

Ha kíváncsi vagy, hol tart a rap 2017-ben, ne hagyd ki.
OTP Bank Színpad by A38, 23:45

Flume

Hogy tovább erősítsük azt a szabályt, hogy kevés az aktuális fellépő a Szigeten, egy másik kivételt ajánlunk. Flume ráadásul erősen kötődik a korábban már említett Vince Stapleshöz: a 25 éves ausztrál srác a rapper albumának egyik producere volt, Vince pedig Flume egyik számában működött közre.

Ráadásul egymás után következnek az A38-sátorban, ami nemcsak azért jó, mert nem kell sehová sem menni a két koncert között – legfeljebb egy sörért –, hanem még az is előfordulhat, hogy a korábbi kollaborációk örömére beugranak egymás fellépéseire.

Flume-nak a tavaly megjelent második, Skin című albuma hozta meg a világsikert, és a popos EDM élvonalába emelte a polgári nevén Harley Edward Stretent. Készített remixet Lordenak, az Arcade Fire-nek és a Disclosure-nek, valamint 2017-ben Grammy-díjat kapott a legjobb elektronikus albumért.

Ha nem áll tőled nagyon távol ez a stílus, akkor valószínűleg nem fogsz csalódni még akkor sem, ha először hallod számokat.
OTP Bank Színpad by A38, 01:30

Major Lazer

A Diplo és Switch által életre hívott formáció annak köszönhető, hogy 2009-ben ketten voltak a producerei M.I.A Paper Planes című dalának, ami hatalmas siker lett. A kettős utána lett hivatalosan is Major Lazer, és folytatták a globális tánczenén belüli slágergyártást.

Bár Switch két évvel később elhagyta az együttest, a Diplo nemcsak saját lemezire nyerte meg az aktuális sztárokat az együttműködésre, hanem a popszakma legnagyobb neveivel is dolgozott együtt Beyoncétól Madonnáig.

Eközben készült pár igazán nagy nyári elektronikus stadionsláger, mint a Lean On vagy a Justin Bieber és MØ közreműködésével felvett Cold Water. Ezek talán elsőre egy kalap alá vehetők a David Guetta- vagy Calvin Harris-féle lakossági EDM-mel, ám a Majer Lazer náluk mindig is kísérletezőbb és kreatívabb volt.
Dan Panaitescu Nagyszínpad, 21:30

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top