Magyarország kúl

Kevesebb lesz a szúnyog – augusztus 20-i babonák

Vajon mi köze az időjárásnak, a gólyáknak és a szúnyogoknak augusztus 20-ához? A népi hiedelmek alapján kiderül, mit hoz mától a jövő.

Augusztus 20-a I. István szentté avatásához kötődik. Az államalapítás ünnepe, amit Magyarország születésnapjának is tartanak. Azonban ezen kívül rengeteg érdekes népi babona is kötődik hozzá:

István napja olyan mint Medárd napja

Bizonyos megfigyelések szerint Medárd napjához (június 8.) hasonlóan ez is úgynevezett negyvenes nap. Tehát a hagyomány szerint 40 napig ugyanolyan idő marad, mint amilyen augusztus 20-a az időjárása.

A termés és a málna

Az, hogy milyen idő van augusztus 20-án a termés miatt is fontos volt Ugyanis régen, ha kedvező volt az időjárás ezen a napon, abból arra következtettek, hogy bőséges lesz a termés. Augusztus 20-án kezdődött a málna szedésének időszaka is (ez napjainkban már egyáltalán nem helytálló, ilyenkorra már vége a málnaszezonnak).

Annyi a szúnyogoknak

Azt is tartották, hogy augusztus 20-án vágják le a szúnyogkirályt, vagyis ettől a naptól kezdve már kevesebb lesz az idegesítően zümmögő és csipkedő rovarból.

Indulnak a gólyák

Augusztus 20-át sokan ma is egyfajta választóvonalnak tartják a nyár és az ősz között. Olyasmiről is hallani, hogy  ezen a napon indulnak el telelni a gólyák. Az igaz, hogy erre az időszakra tehető az indulásuk, bár ilyenkor a legtöbben még csak gyülekeznek.

Szerelmi babona

Bizonyos babonák szerint, ha a lányok a Szent Király éjfélén kimennek a kúthoz vizet meríteni és azzal megmosakodnak, akkor reggel találkoznak a leendő férjükkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top