A kalácsot minden élő ember szereti, de lehet rajta csavarni. A meggyes-kókuszos kalács elkészítési módját közöljük:
Hozzávalók:
A kalács tésztájához:
- 500 g liszt
- 100 g cukor
- 2 db tojás
- só
- 220 ml langyos tej
- 100 g folyós vaj
- 20 g élesztő
- 1 db lime
A kalács töltelékéhez:
- 50 g cukorcukor
- 1 db tojás
- 1 evőkanál tej
- 50 g folyós vaj
- 250 ml kókusztej
- 200 g kókuszreszelék
- 1 db lime
- 200 g aszalt meggy
- 5 szál citromfű
Elkészítés:
Törd bele az élesztőt a tejbe, majd adj hozzá egy teáskanál cukrot is, addig keverd, amíg az élesztő teljesen el nem olvad. A maradék cukrot, a lisztet, a lime héját és egy csipet sót rakd egy nagyobb tálba és keverd össze. A felfuttatott élesztőt, a tojásokat és a vajat add a keverékhez, majd dolgozd össze mixerrel, szánj rá minimum 3 percet. Ha összeállt, kelezd a tésztát nagyjából 40 percig.
Addig készítsd el a tölteléket. Klopfold szét a citromfüvet egy serpenyővel, majd pucold meg és csíkozd fel a lime héját, amit utána főzz meg a kókusztejjel és a citromfűvel együtt, majd hagyd állni fél órát. Facsard ki a lime levét és aprítsd fel az aszalt meggyet. Szűrd le a kókusztejet és add hozzá a vajat, a lime levét, a kókuszreszeléket és az aszalt meggyet.
Válaszd szét a tojást és a sárgáját keverd el egy evőkanál tejjel. A tésztát még egyszer alaposan gyúrd át kézzel. Ha úgy érzed, hogy szükséges, adj hozzá még lisztet. Nyújtsd ki a kalács tésztáját egy kb. 60×40 cm-es lapra, és vágd fel 3 csíkra. A tölteléket oszd el a három tésztacsík közepére úgy, hogy a szélein kb. 2 cm maradjon szabadon. A széleket kend be tojásfehérjével és tekerd fel a csíkokat hosszában, Majd fektesd egymás mellé egy sütőpapírral kibélelt tepsiben és fond össze. A sütőt melegítsd elő 170 fokra , addig a süteményt pihentesd még 30 percig.
Kend be a kalács tetejét a tejes tojássárgájával, és süsd a sütő alsó rácsán kb. 60 percig. 40 perc elteltével célszerű letakarni alufóliával, hogy ne legyen túl barna a teteje.