Magyarország kúl

Minden családban van egy kis Mézga!

Tegye föl a kezét, akinek fogalma sincs a Mézga családról? Gondoltam, hogy senki nem jelentkezik. A rajzfilm örök, de rendezőjétől és forgatókönyvírójától, Nepp Józseftől örökre búcsúznunk kell.

Gyerekkorom meghatározó televíziós élménye az volt, amikor szüleimmel és nővéremmel együtt ültünk a nappaliban és vártuk a Mézga család főcímdalát. Deák Tamás zeneszerző és Romhányi József szövegíró parádés kettőse mély nyomokat hagyott bennünk. A fúvosok összetéveszthetetlen három kezdő hangja… Bármikor eléneklem még most is. Akkor még nem értettem mindent: a kedélyed lőporos helyett nőporost mondtam, és nem tudtam volna megmagyarázni a báj és a kacagó máj közti összefüggést sem. A Mézga család akkoriban minden nappaliba beköltözött egy fél órácskára, de már szüleim gyerekkorát is meghatározták a 60-as, 70-es években. És valljuk be: a mai napig minden családban van egy kis Mézga!

Az első részeket 1968-ban mutatta be a Magyar Televízió. A gyártás súlyos anyagi gondokkal küzdött, már-már úgy tűnt, négy rész után nincs esély a folytatásra, de ekkor lett Nepp József az Animációsfilm-készítők Szervezetének tagja, így a produkció számos külföldi bemutatót megélt. A magyar rajzfilmrendező és forgatókönyvírónak, valamint az általa kialakított kapcsolatrendszernek hála megszülethetett a folytatás, amit 1974-ben láthattak elsőként a szüleink. Majd 1980-ban levetítették a harmadik sorozatot is. Magyarországon hatalmas siker volt a Mézga család, itthon gyakorlatilag nem volt ember, aki ne nézte volna, de a német, az olasz, a francia, a cseh és a szlovák nézőket is képernyő elé vonzotta.

Budapest, 1965. szeptember 14. Nepp József rajzfilmrendezõ a Pannónia Filmstúdióban.
MTI Fotó: Maár Marianne

Az ismétlések is újra meg újra óriási hírnevet szereznek ennek a “csacsika családnak”, és alkotóiknak. Gyerekkorom után kamaszként is végignéztem minden epizódot óvodás húgaimmal, és most, 32 éves, nagycsaládos anyukaként is sokszor együtt kiabáljuk a kultikus mondatokat a gyerekeimmel. Generációk ismerték fel minden szomszédban Márist, és kislányok ezrei szerettek volna felnőttként hozzámenni Hufnágel Pistihez. Akkoriban talán én is…

Nepp Józsefnek köszönhetjük ezt a kivételes gyerek -és felnőttkori emlékünket, meg annyi más csodálatos, magyar rajzfilmet: A Doktor Bubó, a Gusztáv-sorozat, a Szaffi, a Macskafogó, a Vili, a veréb és Az erdő kapitánya mind az ő nevéhez fűződik (hogy csak a legismertebbeket említsem). Hol rendezőként, hol pedig forgatókönyvíróként bukkant fel, de Nepp József sokszor háttérfestőként, tervezőként vagy zeneszerzőként is közreműködött.

A Kossuth -és Balázs Béla díjas érdemes és kiváló művész 2006-ban még a magyar mozgókép mestere elismerést is megkapta. Nepp József október 6-án, 84 évesen búcsúzott el végleg a földi élettől. De kivételes munkásságának hála nevét még rengeteg generáció olvashatja, hallhatja láthatja. Mi, felnőttek pedig köszönettel tartozunk neki, amiért minden nap visszakaphatjuk egy picit a gyerekkorunkat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top