Magyarország kúl

Menő a magyar film, üzenik Hollywoodból

Virágzó piacnak írja le a magyarországi filmipart a Variety magazin. Ez Hollywood legrangosabb filmes lapja.

“Kis piac, nagy ambíciók” címmel hízelgő képet fest a hazai filmfinanszírozásról és a magyar filmek teljesítményéről a Variety. “Amikor Nemes László a Saul fia című filmmel megnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, világossá vált, hogy a gazdag magyar filmes tradíció köszöni, jól van” – indítja cikkét a magazin, mely hozzáteszi, ez a győzelem igazolta a 2011-ben elindított, Andy Vajna nevéhez köthető új Magyar Nemzeti Filmalap működését, írja a hvg.hu.

A Variety cikke azt írja, amióta az új filmfinanszírozási rendszer elindult, a magyarok több hazai gyártású filmet néznek, és a magyar filmek nagyobb sikereket aratnak külföldön.

“Az általunk kialakított rendszer a tehetséget és a kreativitást támogatja. Fontosnak tartjuk a kulturális sokszínűséget, melyben mind közönség-, mind művészfilmek készülhetnek” – idézi az amerikai szórakoztatóipari újság Vajnát.

A cikk hazai filmeseket is megszólaltat. Stalter Judit producer szerint a jelenlegi sikerek alapja “az új filmes generáció nemzetközi képzése, különös tekintettel, ami a filmek fejlesztését és a produceri munkát illeti”.

A Variety kiemeli, hogy idén megtörténhet, ami kilenc éve nem, hogy több mint 1 millióan néznek meg hazai filmeket, majd részletezi, hogy mik voltak az utóbbi időszak kommerciálisan és/vagy szakmai fogadtatásukat tekintve emblematikus mozijai a Kincsemtől többek közt a Testről és lélekről című filmen, vagy a Liza a rókatündéren át az 1945-ig. Megemlíti a még bemutatás előtt álló Viszkist és a már bemutatott Budapest Noirt, valamint olyan készülő filmeket, mint az Ujj Mészáros Károly-féle X-et, vagy a Nemes Jeles-féle Sunsetet.

Természetesen szó esik az Oscar-díjas Mindenkiről és rendezőjéről, Deák Kristófról is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top