Magyarország kúl

Londont, Bécset ékesítik a magyar cég szánkóból készült karácsonyfái

A világ legszebb karácsonyi vásárait az idén a magyar Hello Wood különleges kivilágítású, szánkókból összerakott, hatalmas karácsonyfái díszítik.

Egy korábbi londoni szánkófa (fotó: Hello Wood)

2014-ben Budapesten, 2015-ben már Londonban, Manchesterben, a svájci Lenzerheidében és ugyancsak Budapesten, tavaly szintén a magyar fővárosban húzta fel a magyar építészekből álló alkotói műhely a szánkókból, faládákból vagy éppen farönkökből magasodó ünnepi fáját. Ezt a jó szokásukat pedig idén is megtartják – sőt emelik a tétet -, ugyanis még soha nem támogatták annyian a Hello Wood karácsonyi projektjét, mint a mostani évben. Öt óriási fenyőinstallációt helyeztek el négy különböző európai városban.

A Forbes.hu-nak eljuttatott közleményükben azt írják: a szociális építészet iránt elkötelezett, Architizer A+ Award-díjas magyar csapat célja, hogy a fa építőelemekből összeállított, több tonnás karácsonyfák az ünnepek után is, valamilyen újrahasznosított formában tovább szolgálják a közösséget. Ennek jegyében az öt karácsonyfából – hasonlóan a BBC által is nagyra értékelt, két évvel ezelőtti Erzsébet téri installációhoz – 2017-ben is három alkotás tűzifából épült meg, mindegyik Budapesten. Karácsony után a rászorulók megkapják a fákat.

A budapesti tűzifából készült installáció (fotó: Hello Wood)

Azöt karácsonyfából egy Londonban a Világörökség részének számító Királyi Botanikus Kertekben (Kew Gardens), Bécsben pedig a karácsonyi vásár legpompásabb színhelyén, a Belvedere kastély parkjában építettek fel egy egyenként 400 szánkóból álló installációt.

A 2015-ös londoni szánkófa rendhagyó építőelemeit annak idején gyerekeknek adományozták, ám a tervek szerint az idei két alkotás Magyarországon vásárolt szánkói néhány évig még biztosan londoni illetve bécsi „fenyőágakként” teljesítenek szolgálatot.

Mind az öt karácsonyfa további különlegessége az ünnepi megvilágításuk. A londoni szánkófát egy francia mapping artist, a Creatmosphere alapítója, Laurent Louyer öltöztette színekbe, míg a másik négy installáció fényeit a Visual Europe Group világítástervező cég álmodta meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top