Magyarország kúl

Óvodát és börtönt köt össze a karácsony

Adni jó. Ezt az ünnepek közeledtével még erősebben érezzük. De mi van azokkal, akik most ugyan adnak, ám korábban már elvettek? Az állampusztai börtönben jártam, ahol a rabok ajándékokat készítenek. Valakiknek, akik majd a legjobban örülnek azoknak.

Nehéz elhinni, hogy a sivár falak között, tyúklábmintás rabruhában, rácsok mögött is igazán fontos a karácsonyi készülődés. Pedig a börtön lakóinak is ugyanolyan megható ünnep ez, akár nekem vagy neked. Joggal érezhetjük, hogy ők meg sem érdemlik a Szentestét, pedig a karácsony mindenkié, ezt még tőlük sem lehet elvenni. Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben is megvalósuló EFOP „Fogvatartottak reintegrációja” elnevezésű projektben tevékenykedő tanácsadók azon munkálkodnak, hogy az elítéltek ezen a napon is adhassanak. Saját gyerekeiken kívül a solti PETJES Csemetekert összes lakóját is meglephessék.

A karácsonyi készülődés amolyan csoportterápiás jelleggel is bír

Zsolt jelenleg lopásért és garázdaságért ül a solti objektumban. Feltételesen 2021 tavaszán szabadulhat, így lesz még jó néhány karácsony, amit rácsok mögött kell töltenie. Bűnös. Bűntettéért pedig megkapta méltó büntetését. Viszont ő is édesapa, és kint egy ártatlan tízéves és egy négyéves gyereknek kell nélkülöznie őt karácsonykor is. Nehéz ez mindenkinek.

“Otthon mi is nagyon szeretjük a karácsonyt, mindig megadtuk a módját az ünneplésnek. A gyerekekkel többször is közösen készítettünk díszeket a fenyőfánkra, amiket azután együtt akasztottunk fel rá” –meséli az otthon töltött ünnepi előkészületekről. – A börtön falain belül azért egész más a karácsony, és nemcsak azért, mert nem lehetek a családommal. Heten vagyunk egy zárkában, mindenki minden nap hiányol valakit, de az ünnepek közeledtével még nehezebb szembesülni azzal, hogy saját hibáink miatt nem lehetünk szeretteink körében.

Ez nekünk is ugyanolyan fontos nap, mint bárki másnak. Ugyan csak gondolatban, de a programnak köszönhetően mégis együtt gyújtunk gyertyát a gyerekekkel Szenteste.”

Zsoltnak még évekig rácsok mögött kell ünnepelnie a karácsonyt. Két gyermeke várja kint.

Zsolt maga jelentkezett a Jóvátételi programra, mert fontosnak érezte, hogy ha már egyik kezével valamit elvett, a másikkal adhasson. Az óvodásoknak szánt díszek készítése közben előtörtek belőle a családi emlékek, a meghitt, otthon töltött napok. Külön kérte, hogy saját gyerekeit is megajándékozhassa néhány kézzel készített aprósággal, amit a két ünnep között egy különleges, ünnepi beszélőn át is adhat nekik.

Talán így könnyebb elviselni a gyerekeknek is, hogy édesapjukat még évekig nem láthatják viszont közös otthonukban.

“Nagyon várom, hogy a gyerekeim bejöhessenek hozzám! Most még inkább hiányoznak. Persze itt ugyanúgy készülünk ezekre a napokra, mint amikor még kint voltunk. A körletet is saját készítésű díszekkel tesszük szebbé, ilyenkor a zárkát is próbáljuk kicsit otthonosabbá varázsolni, hiszen karácsony van idebent is” – teszi hozzá elérzékenyülve, és közli, hogy szeretne részt venni az ünnepi érseki misén is.

Az ajándékozásnak nemcsak az a szerepe, hogy gyerekeknek kedveskedhessenek az elítéltek, amolyan csoportterápiaként is működik a közös készülődés.

Az intézet támogat minden olyan kezdeményezést, amelyek hasznossá teszik a bent töltött éveket, és nem csak az elítéltek számára. A kivételes program a társadalomba való visszavezetést is hivatott segíteni.

“A jóvátétel célja az okozott sérelem, a sokszor leírhatatlan kár szimbolikus helyreállítása. A program során a fogvatartottak nem a közvetlenül érintett sértetti körnek nyújtják a jóvátételt, így nem az okozott kárt állítják helyre. Itt most nem függ össze az elkövetett bűncselekmény és a jóvátétel tárgya – mesélt a rendhagyó program fontosságáról dr. Füzesi Viktor bv. ezredes, az intézet parancsnoka.
– Az adott élethelyzet, illetve a büntetőeljárással érintett családok, a közvetlen környezet, a kisközösségek és a társadalom számára is jót tudnak cselekedni azok, akik jelen pillanatban is büntetésüket töltik intézetünkben. A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó foglalkozások, a gyerekek részére készített karácsonyi ajándékok a szülői szerepek erősítése, valamint a közösségi értékek, érdekekhez való elköteleződés biztosítása mellett a fogvatartottak társadalmi reintegrációját is nagymértékben elősegítik” – jegyezte meg a parancsnok, aki nagy hangsúlyt fektet a Jóvátételi program érdemi megvalósulására is.

Természetesen más büntetés-végrehajtási intézetekben is vannak hasonló kezdeményezések. Az EFOP projekt keretében azon túl, hogy szakmát tanulhatnak a fogvatartottak, különböző tréningeken is felkészítik őket a szakemberek a szabadulásra, utat mutatnak a társadalom felé.

A tésztaangyalka-díszek elkészítéséhez a Nagymajori száraztésztaüzem biztosította a hozzávalókat

Nehéz lemérni, mekkora szerepe van ennek a programnak abban, hogy később ne lássák viszont a fogvatartottakat a börtön falain belül, viszont az egészen biztos, hogy az óvodások és az elítéltek gyerekei nagyon örülnek majd a kedves meglepetéseknek. Az óvodásokat nem érdekli, hogy alkotóik még néhány karácsonyt nem tölthetnek szabadlábon. Kinek csupán egy bájos fenyőfadísz, kinek egy fontos és örök emlék. Segíteni másokon, örömet szerezni idegeneknek. Adni. Visszaadni. A karácsony idén így köti össze a solti óvodát és az állampusztai börtönt. A Jóvátételi programnak hála pedig az elítéltek is lehetőséget kapnak, hogy valami jót tegyenek. És nem csak karácsonykor.

(A fotókat az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet Jóvátételi program tanácsadói készítették)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top