Magyarország kúl

Mézeskalács, a karácsonyi vásárfia

A mézeskalács szív, a huszár, a baba és a fenyőfára akasztható díszek nélkülözhetetlenek voltak a régi karácsonyi vásárokból!

A díszes mézeskalács a középkor óta kedvelt ajándék kis hazánkban, és Európa szerte számos országban. Az első mézeskalács céh Pozsonyban alakult 1619-ben, de Kassa is mézeskalács központnak számított, Debrecen pedig a mai napig jeleskedik a díszes retro figurák készítésben.

Gyönyörű mézeskalács szív kalocsai díszítéssel[sc_cts_position slug="roadblock010" clear="1"]

Mielőtt a felnőttek és gyerekek  kedvelt ajándékává váltak, a legelső mézeskalács bábok az isteneknek felajánlott étel szerepét töltötték be az ókori görögöknél. A méz akkoriban kifejezetten értékes volt, így az isteneknek mézeskalács bábokkal áldoztak.

Gyerekkorunk  jellegzetes mézeskalács szívein apró tükör díszítette a forma közepét, és jóformán a szivárvány összes színe felvonult egy mézeskalács szíven, amit így kedvesen kaotikus színkavalkád jellemezett.

A mézeskalács szív, a lován ülő huszár és a különböző babák a retro  karácsonyi vásárok, év közben pedig a búcsúk, vurstlik állandó szereplői voltak. Hazatérve a vásárról mézeskalácsot adtunk szüleinknek, nagyszüleinknek, akik örömmel tették be a vitrinbe, vagy akasztották fel a falra, karácsonykor pedig a fára. De gyerekkori szerelmünktől is díszes szívet kaptunk, amit talán a mai napig őrzünk. Neked megvan még a mézeskalács szíved?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top