Magyarország kúl

Újabb kreatív keresztneveknek parancsolt megálljt az Akadémia

Manoló, Dzsegger, Lacina - újabb izgalmas próbálkozás a fékezhetetlen agyvelejű szülőktől gyermekeik elnevezésére. Szerencsére van, aki szűri az ötleteket.

Bár ismét megdöbbentő fantáziáról tettek tanúbizonyságot a magyar szülők, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szigorának köszönhetően nem lehet a magyar kisfiúkat Manolónak, Zanotnak és Ménrothnak sem elnevezni. Ehhez hasonlóan a lányok sem kaphatják a Zaya, a Lorien, a Lacina vagy a Gevien nevet – derül ki a Magyar Nemzet által megismert legfrissebb, januári döntésből. Sőt: az olyan a Bibliából ismert nevet sem engedélyezték, mint a Lucifer.

Az Akadémia szakembereinek a múlt hónapban összesen 25 névötletről kellett döntést hoznia. Ami a fiúneveket illeti, visszadobták az unortodox helyesírású Dévidet, az Arist, a Theodore-t, a Bályezitet, a Kait, a Zanódot, a Dorient, a Jutát, a Thiágót, és feltehetően a Mick Jagger énekes által ihletett Dzseggert is.

Ami a női neveket illeti, ott valószínűleg főként azok írásmódja szúrhatta az MTA tudósok szemét, így a jövőben sem lesznek Jessica, Jenifer, Vivienne, Betty vagy Tiffani nevű kislányok. Érdekes módon a Katus sem nyert jóváhagyást, ahogy a XIX. századi német irodalom halálos szirénjét (és a Szívek szállodája főszereplőjét) megidéző Lorelei sem.

Azoknak a szülőknek, akik új keresztnevet szeretnének bejegyeztetni, többek közt érdemes figyelembe venni, hogy nem javasolt az olyan név kérelmezése, „amely hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben vélhetően káros lehet, amely miatt például csúfolhatják, kiközösíthetik”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top