MTI-fotó: Balázs Attila
Az OGYÉI főigazgatója a sajtótájékoztató keretében beszélt arról is, hogy a gondos tálalás, a kedves kiszolgálás is fontos szerepet játszik abban, hogy a gyerekek mennyire kedvelik a menzát, mennyire fogadják el a kínált ételeket.
Egészségesebb menza
A magyarországi iskolai menzákon az étrendek átlagos sótartalma 25%-kal csökkent, az iskolák háromnegyedében biztosítani tudták az előírt tej- és tejtermékfogyasztást, több mint felében pedig naponta kaptak a gyermekek teljes kiőrlésű lisztből készült ételt. Míg 2013-ban az iskolák fele biztosított friss zöldséget vagy gyümölcsöt, 2017-re ez az arány 82%-ra emelkedett.
Éppen ezért az OGYÉI keresi 2018 legkedvesebb konyhásnénijét/-bácsiját – a pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet azoknak a munkájára, akik a közétkeztetés fontos láncszemeként nap mint nap hatással vannak gyermekeink egészségére. A pályázat az iskolás osztályokat, tanulókat is ösztönzi, hogy aktívan keressék a kapcsolatot az őket ellátó konyhai dolgozókkal. A tanulók kedvenc konyhásnénijükkel szelfit készíthetnek, amelyre szavazni lehet az OGYÉI közösségi oldalán. A legnépszerűbb konyhai dolgozók, valamint a részt vevő szerencsés osztályok nyereményekben részesülnek.
A közétkeztetők számára meghirdetett felhívás pedig a tejfehérje-allergiások, a gluténérzékenyek és a cukorbeteg gyerekek étkezési igényeire kínál megoldást – az OGYÉI várja a közétkeztető cégek receptjeit, melyet egy szakmai zsűri értékelésével párhuzamosan, egy főzőverseny keretében a „valóságban” is megméretnek: egy gyerekekből és szüleikből álló bírálóbizottság is értékeli, minősíti majd az asztalra kerülő ételeket.
A pályázat során beérkezett recepteket az OGYÉI elérhetővé teszi a www.merokanal.hu weboldalon.