Magyarország kúl

Magyar okoskesztyű segít a látássérülteknek nyomtatott szöveget olvasni

Gloveye a neve, két magyar srác fejlesztése az okoskesztyű, amely jóval olcsóbban segíti a vakokat és a gyengénlátókat, mint más hasonló eszköz.

A magyar fiatalok találmánya lehetővé teszi, hogy a vakok nyomtatott szövegeket is el tudjanak olvasni – írja a Forbes.hu.

Fülöp Ádám és Klinkó Krisztián a Gloveye két alapító tagja évek óta együtt zenélnek. Krisztiánnak támadt az az ötlete, hogy jó lenne egy eszköz, ami egy kesztyűbe tudna jeleket adni. Beneveztek a Microsoft nemzetközi innovációs versenyére, az ImagineCupra, ennek magyar fordulóját megnyerték, ezzel kijutottak az amerikai világdöntőbe.

A Gloveye tulajdonképpen okoskesztyűt gyárt – amivel a gyengén látók képesek olvasni. A felhasználó a telefonjával beszkenneli a szöveget ­– az alkalmazás szól, hogy ha nincs az egész oldal a képen – majd az ujját egy görgőn húzva tud előre és hátra haladni a szövegben. A telefon Bluetoothon kommunikál a kesztyű mutatóujjában található Braille cellával, ami mindig az adott karakterhez tartozó Braille jelet formálja és így a felhasználó az ujjbegyével érezheti azt.

Ma már rengeteg eszközt lehet kapni, amely könnyebbé teszi a látássérültek életét, viszont jellemzően nagyon drágák, a Gloveye-t ezekkel szemben elérhető áron tervezik árulni. Jelenleg úgy látják, hogy egy készülék ára 100 ezer forint környékén lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top