Magyarország kúl

Korszakalkotó találmánnyal rukkolt elő a magyar vállalkozás, itt a fűthető falfesték

Egyedülálló, fűthető falfestéket fejlesztett ki egy magyar vállalkozás a BME mérnökeivel közösen.

Hamarosan forgalomba is kerülhet a Poli-Farbe Vegyipari Kft. és a BME mérnökeinek közös fejlesztése a fűthető falfesték. A szabadalmi eljárás már folyamatban van, de még akad tökéletesíteni való a korszakalkotó találmányon.

„Tulajdonképpen nagyon egyszerű a fűthető falfesték működési elve: majdnem ugyanaz, mint egy kenyérpirítóé, csak a festéknél nem fűtőszál, hanem a speciális pigmentek vezetik az áramot. Aztán az átalakul hővé, és az infrasugárzás felmelegíti a térben lévő tárgyakat és testeket, azok pedig a levegőt” – magyarázta el a Forbesnak a falfestékfűtés lényegét Nagy Armand, a Poli-Farbe Vegyipari Kft. fejlesztési vezetője. 

forrás: pixabay

forrás: pixabay

A Poli-Farbe a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának Távközlési és Médiainformatikai Tanszékével együttműködésben fejlesztette ki a világújdonságnak számító festéket. A magyar találmányt még szabadalmaztatni és engedélyeztetni kell, aztán – várhatóan egy éven belül – forgalomba kerülhet.

A Forbes úgy tudja, egy hat négyzetméternyi fűthető falfestékkel kezelt falfelülettel egy 60-70 négyzetméter területű lakást lehet temperálni négyzetméterenként 500-550 watt teljesítmény mellett. Az egyetemi munkának köszönhetően a festékhez öndiagnosztika párosul, tehát nem tud például túlmelegedni, és ha bármilyen hiba lépne fel, lekapcsol.

A tervek szerint a speciális festéket bármely Poli-Farbe beltéri vagy kültéri falfestékkel át lehet majd festeni, így nem kell kompromisszumokat kötni a színválasztásban sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top