Magyarország kúl

Barátunk a távmunka: ezért szeretnénk otthonról dolgozni

Sok időt takarítanak meg azok a munkavállalók, akik rendszeresen dolgozhatnak otthonról. A másik pozitívumként a kevesebb stresszt emelték ki.
otthoni munka

Fotó: Pexels.com

A magyar munkavállalóknak jelenleg 5 százaléka dolgozik túlnyomórészt otthonról, ugyanakkor 34 százalékuk próbálta már valaha a home office-t, amelyhez kapcsolódó legfontosabb pozitívumként az időspórolást és a kevesebb stresszt említették – derül ki a Fundamenta országos reprezentatív kutatásából.

A digitalizáció térhódításával egyre több munkakörben lehetséges távolról is, például otthonról elvégezni a feladatokat. A köznyelvben „home office”-nak nevezett távmunka ugyanakkor még nem széles körben elterjedt Magyarországon, amire a munkáltatói gyakorlat mellett a lakáskörülményeknek is lehet hatása. Az eredmények alapján a többség szeretne a jelenleginél többször távmunkában dolgozni, amelyhez a szükséges lakásfeltételek közül a külön dolgozószobát és az elkülönített dolgozósarkot említették kiemelten. 

Azok közül, akik jellemzően nem így dolgoznak, 55 százalék jelezte, hogy szeretne otthonról dolgozni. Ugyanakkor jelenlegi lakását a megkérdezettek 69 százaléka részben vagy egyáltalán nem tartja alkalmasnak otthoni munkavégzésre.

Az előnyök közül legtöbben azzal értettek egyet, hogy otthon dolgozva az ember időt spórol meg (66%), valamint az ilyen munkavégzés kevésbé stresszes (63%), és kiszámíthatóbb az időbeosztás (58%). Azok, akik otthonról dolgoznak, mindegyik előnyt nagyobb arányban érzékelik, különösen a távmunka hatékonyságát látják pozitívabban azoknál, akik nem így végzik a feladataikat. A többség azzal is egyetért, hogy otthon dolgozva az ember pénzt spórol meg (56%), ugyanakkor arra, hogy a home office jótékony hatással lenne a családi életre, már kevesebben mondanak igent (49%).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top